Leziuni cervicale benigne
Identificarea si diferentierea leziunilor benigne cervicale poate fi uneori dificila. De multe ori, leziunile benigne cervicale pot ridica suspiciunea clinica macroscopica a unei malignitati si invers. Evaluarea leziunilor cervicale presupune coroborarea datelor clinice, datelor colposcopice si a celor de laborator (ex. Babes-Papanicolau, cultura col, biopsii etc.).
Chist Naboth
Reprezinta formatiuni benigne frecvent intalnite si aparitia lor este cauzata de obstructia glandelor secretoare de mucus de la nivelul colului uterin. De obicei au dimensiuni mici, desi au fost descrise si chisturi de cca 5-6 cm, distorsionand astfel arhitectura colului. De asemenea, un numar mare de chisturi poate afecta aspectul normal al cervixului.
Polipii endocervicali
Polipii reprezinta cel mai frecvent intalnite tumori benigne la nivelul colului uterin. Ele reprezinta protruziuni ale mucoasei cervicale si sunt mai frecvent intalnite in decadele 4-6. Sunt, de obicei, asimptomatici, insa pot provoca leucoree si sangerari postcoitale. Polipii cervicali pot fi pediculati sau cu baza de implantare mare si pot avea originea pe ectocervix sau la nivelul canalului endocervical. Uneori, polipii endometriali pot fi vizibili in aria orificiului cervical extern, neputand fi diferentiati macroscopic de polipii endocervicali.
Hiperplazia microglandulara
Reprezinta o formatiune polipoida de cca 1-2 cm si apare frecvent in contextul tratamentului cronic cu contraceptive, precum si pe parcursul sarcinii sau post-partum.
Papilom scuamos
Reprezinta o tumora benigna, situata la nivelul ectocervixului, de cca 2-5 mm, si apare frecvent in urma inflamatiei locale sau microtraumatismelor. Uneori, poate fi confundat cu un condilom acuminat. Excizia acestor formatiuni este necesara pentru a exclude un neoplasm.
Fibrom cervical
Aceste tumori benigne leiomiomatoase localizate la nivelul cervixului sunt asemanatoare cu fibroamele de corp uterin. De obicei, au dimensiuni mici, iar simptomele variaza in functie de localizare si de marimea lor. Cand devin simptomatice, pot cauza sangerari vaginale si obstructii uretrale prin compresie.
Focar endometriotic
Endometrioza cervicala este, de obicei, o descoperire intamplatoare la un examen clinic de rutina. Totusi, uneori se poate prezenta ca o formatiune tumorala proeminenta, de culoare rosie-maronie sau chiar neagra, variind in dimensiuni, si poate aduce pacienta la control ca urmare a sangerarilor postcoitale.
Hemangiom cervical
Hemangioamele cervicale sunt rare, dar atunci cand apar, pot fi simptomatice, provocand durere si sangerari vaginale.
Condilomatoza cervicala
Condiloamele reprezinta leziuni epiteliale, frecvent cu aspect conopidiform, provocate de infectia cu HPV. Condiloamele cervicale sunt asemanatoare macroscopic cu condiloamele vaginale sau vulvare. Totusi, condiloame cervicale sunt, de obicei, plate, cu aspect macular sau papular si devin vizibile la examenul macroscopic dupa aplicatia de acid acetic, cand capata o culoare alb intensa. Ele pot fi situate in zona de transformare, dar si inafara ei, si uneori pot fi relativ prost delimitate, cu aspect albicios.
Leziuni ulcerative
Infectia primara cervicala cu herpes simplex poate fi asimptomatica, desi poate atrage atentia printr-o leucoree mucopurulenta sau sangvinolenta. De cele mai multe ori, cervixul este intens eritematos si foarte friabil, sangerand la atingere, iar leziunile ulcerative pot fi localizate sau extinse pe toata suprafata lui.
Infectia cu Neisseria Gonorrhoeae (gonoree) sau Chlamydia Trachomatis (clamidioza) poate provoca semne si simptome asemanatoare, desi ulceratiile in aceste cazuri sunt mai rare.
Infectia primara cu Treponema pallidum (sifilis) produce la locul de inoculare o leziune ulcerativa, asimptomatica, nedureroasa, denumita sancru. Localizarea predilecta in cazul pacientilor de sex feminin este la nivelul labial, comisura vulvara posterioara si cervix. Deoarece leziunea este asimptomatica si colul uterin nu este expus vizualizarii libere, cele mai multe cazuri raman nediagnosticate.
Sarcina cervicala
Localizarea cervicala a unei sarcini extrauterine este extrem de rara. Implantarea poate avea loc la nivelul canalului cervical sau pe ectocervix, prezentandu-se ca o leziune exofitica. Localizarea cervicala pune mari probleme vizavi de conduita medicala din cauza riscului de hemoragie masiva, care poate pune viata pacientei in pericol. Tratamentul chirurgical este, de obicei, rezervat si, de prima intentie, se poate adopta tratamentul medicamentos.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie