Libidoul – inainte si dupa casatorie
Se spune ca dorinta sexuala este intr-un raport cu particularitatile vietii de cuplu si ca, dupa casatorie, se constata o scadere a libidoului, chiar daca intalnirile in pat sunt mai dese si cuplurile casatorite incearca diversificarea, varietatea sexului, recurgand la pozitii variate, jucarii sau dand frau liber imaginatiei in aceasta privinta.
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, sondajele arata ca persoanele casatorite sunt mai predispuse catre sex, catre regularitate si catre diversificare; in cadrul casniciilor, se petrec cele mai dese ?i inedite partide de sex.
In multe dintre cupluri, in care s-au construit de-a lungul timpului increderea reciproca, apropierea si incredere in intimitate, partenerii isi marturisesc cele mai ascunse fantezii sexuale si ajung a le pune in practica, sexul devenind astfel o experienta cu intensitate. Dar totusi exista si multe cupluri care se plang de scaderea libidoului dupa casatorie.
Tinerii proiecteaza viata de dupa casatorie, ca fiind o etapa in care vor experimenta din plin viata sexuala, insa prin prisma aparitiei problemelor ce apar in mod iminent intr-o casnicie, apar si dezamagirile legate de o viata sexuala care nu este intocmai ca cea pe care o proiectasera in perioada antecasatorie.
Oare sexul cu aceeasi persoana devine plictisitor si tinde sa devina o rutina pe masura ce se inmultesc anii de casatorie? Oare putem controla acest lucru? Oare putem sa imbunatatim acest aspect al vietii?
Parintele psihanalizei, Sigmund Freud, in „Studii despre sexualitate”, abordeaza aceasta tema: „Prejudiciul frustrarii initiale a placerii sexuale se manifesta prin faptul ca libertatea care ii este acordata ulterior acesteia in casnicie nu mai are un efect pe deplin satisfacator. Dar nici libertatea sexuala neingradita inca de la inceput nu conduce la un rezultat mai bun. Este usor de stabilit ca valoarea psihica a nevoii erotice scade imediat ce satisfactia ii este la indemana. Este nevoie de un obstacol pentru ca libidoul sa fie impins la un nivel inalt si, acolo unde piedicile naturale contra satisfactiei nu sunt suficiente, oamenii din toate timpurile au introdus unele conventionale pentru a putea savura iubirea.”
Pornind de la aceasta teorie s-ar putea spune ca perceperea unui obstacol accentueaza dorinta sexuala, iar un comportament constant si rutinier va conduce la diminuarea acesteia, ceea ce este adevarat in mare parte. Din practica psihoterapeutica am dedus cateva aspecte care influenteaza dinamica sexuala, implicit dorinta partenerilor, pe care le relev mai jos:
– exista diferente ale dorintei de sex; barbatii, atunci cand isi doresc sex, se gandesc mai putin la altceva, fiind axati pe ceea ce isi doresc; femeile pot fi influentate mai usor de diversi factori, putand renunta fara prea mare greutate la o partida de sex pentru a verifica temele copilului sau a planifica alte activitati casnice, de exemplu; libidoul feminin inregistreaza in perioada menstruala, dar si in cea premenstruala, variatii in intensitate, fiind influentat de cauze fiziologice mai mult decat cel masculin.
– atat libidoul masculin, cat si cel feminin pot fi influentate de cauze psihologice, si anume:
- perceperea partenerului ca avand o grija sumara sau insuficienta fata de propriul corp;
- comunicare deficitara pe subiecte sexuale;
- atitudine de neincredere, gelozia cronica;
- lipsa curajului, atitudine refractara la „a incerca” sau la „lucruri noi”, lipsa initiativei sau frica de refuz
- narcisismul si dorinta excesiva de perfectiune pot inhiba dorintele celuilalt etc.
– problemele casnice, grijile zilnice, rutina in desfasurarea activitatilor cotidiene conduc la diminuarea pasiunii si la aparitia plictiselii sau chiar a blazarii in dormitor.
– stresul vietii de zi cu zi si/sau problemele de la serviciu reprezinta un alt impediment in pastrarea unei vieti sexuale pasionale dupa momentul casatoriei; grijile cotidiene sau grija fata de copii rapesc totodata o mare parte a timpului liber, iar acest lucru tinde sa se extinda si asupra timpului si atentiei acordate sexului.
Libidoul este influentat mai degraba de factori psihologici decat de factori fiziologici
Dorinta sexuala incununata cu flacara iubirii si nu separata de aceasta poate fi secretul mentinerii acesteia la un nivel optim. Nu trebuie sa asteptam semnale de schimbare din partea celuilalt, ci schimbarea trebuie sa inceapa din noi, daca vrem sa pastram cat mai mult timp flacara activa a pasiunii, iubirii si dorintei. Reusita unei vieti functionale de cuplu are la baza o buna cunoastere si o buna comunicare; increderea face minuni; iar pe fondul unei increderi construite in timp se pot face dezvaluiri despre nevoile, dorintele noastre de la celalalt.
Cateva sfaturi pentru a mentine o relatie sexuala optima dupa casatorie:
– constientizare asupra necesitatii elementelor noi in viata de zi cu zi, fie ele activitati distractive, fie activitati pe tematica sexuala, fie interes in sfera ambientului intim (lumanari, arome, oglinzi, muzica favorita etc) sau a accesoriilor, prin incercarea de noi pozitii sexuale, alegerea a diferite momente din zi pentru desfasurarea actului sexual sau a altor locatii decat cele obisnuite, folosirea de jucarii sexuale etc;
– invatarea si descoperirea modalitatilor de a face fata schimbarilor (aparitia unui copil sau evenimente stresante de viata sau datorate serviciului etc) si de a avea rabdare unul cu celalalt;
– acordarea de timp si spatiu celuilalt in care sa se simta liber;
– comunicarea unul altuia a nevoilor si dorintelor; dezvaluirea fanteziilor sexuale;
– acordarea de atentie celuilalt;
– constientizarea necesitatii unui stil de viata cu exercitii fizice regulate, evitarea stresului pe cat posibil si depistarea metodelor de a face fata stresului provocat din cauza serviciului sau din alte cauze.
Neglijarea acestor aspecte poate influenta negativ dorintele sexuale, iar cand intervine rutina si cand prejudecatile se evidentiaza, esecul este aproape.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala