Limbajul copilului de la 1 la 3 ani: cum stimulam vorbirea la copii?
Limbajul este una dintre cele mai la indemana si mai expresive forme de comunicare disponibile pentru om. In cazul copiilor, de la nastere si pana la varsta de trei ani, limbajul si comunicarea verbala reprezinta un proces continuu de invatare. Daca in aceasta perioada, timp in care creierul se dezvolta foarte mult, copilul nu este expus la limbajul verbal, atunci ii va fi mult mai greu ulterior sa invete sa vorbeasca. Invatarea vorbitului se poate face doar daca cel mic este expus la o abundenta de stimuli auditivi, vizuali, daca se vorbeste mult cu el si daca este prezent din plin la discutiile celor din jurul sau.
Dezvoltarea limbajului de la nastere si pana la varsta de 3 ani:
- Pana la varsta de 6 luni, bebelusii se intorc dupa sursa sunetelor din jurul lor, tresar atunci cand aud sunete neasteptate sau atunci cand aud sunete puternice. Comunicarea lor cu persoanele din jur este facuta in continuare predominant prin plans. Astfel, vor avea tipuri diferite de plans, menite sa semnalizeze nevoi diferite: plans de foame, somn, furie, pentru a fi schimbati de scutec si asa mai departe. Parintii sau persoanele care ingrijesc bebelusul trebuie sa urmareasca cu atentie tipul de plans, in corelatie cu mimica si alte gesturi ale bebelusului, pentru a invata ce semnifica fiecare tip de plans in parte. Catre varsta de 6 luni, pot sa imite rasul si zambetele persoanelor care comunica cu ei, urmaresc fata persoanei care le vorbeste si pot sa imite, de asemenea, sunete simple.
- Intre 6 si 9 luni are loc urmatorul salt de invatare in limbaj. In aceasta perioada, bebelusii isi invata numele si pot sa raspunda la el. De asemenea, reactioneaza atunci cand aud sunete des intalnite in casa precum soneria de la intrare sau cea a telefonului. Pentru ca este perioada in care ei isi dezvolta intens, in paralel, si simtul atingerii si functiile motorii de manipulare a obiectelor, vor invata sa asocieze limbajul cu atingerea, deci vor putea sa indice verbal si prin gesturi atunci cand isi doresc anumite obiecte. Poate sa repete silabe de tipul „bababa”, „mamama”, „tatata” sau sa lala-lizeze.
- Pana in jurul varstei de 12 luni, majoritatea copiilor reusesc sa foloseasca in mod corect 3-4 cuvinte, uneori chiar si mai multe. Se folosesc corect si de comunicare prin gesturi, putand sa faca cu mana de „la revedere”, dau din cap pentru „da” sau „nu”. Este perioada in care descopera din plin ca pot sa va capteze atentia folosindu-se de sunete, gesturi si prin obiectele pe care vi le aduc.
- Urmatorul progres in limbaj apare in intervalul 12-18 luni de viata. In aceasta perioada, el invata sa raspunda la ordine simple si la intrebari simple. De asemenea, stie sa identifice partile corpului si utilizeaza in limbaj aproximativ 20 de cuvinte.
- Atunci cand ajung la 2 ani, persoanele din jurul lor inteleg peste 50% din lucrurile pe care cei mici le comunica. Folosesc cuvintele in propozitii simple si le face placere si comunice intens cu persoanele din familie.
- Copiii in varsta de 3 ani stiu deja sa foloseasca peste 350 de cuvinte, vorbesc cu copiii din jurul lor, o noutate fata de comunicarea stransa cu familia de pana acum. De asemenea, reusesc sa inteleaga ideile de mic, mare, departe, aproape, mult, putin.
Sfaturi simple pentru a stimula dezvoltarea limbajului:
- Apropierea fata de bebelusi atunci cand le vorbiti, mai ales la varste la care au nevoie sa fiti in raza lor vizuala pentru a fi atenti la fata, mimica, cand comuncati.
- Folositi-va de jocul imitatiei la bebelusi, care gasesc placere in a va imita la nesfarsit, mai ales la cateva luni de viata cand incep sa emita singuri primele sunete, in afara de plans.
- Radeti, zambiti atunci cand faceti activitati impreuna: mancat, spalat, schimbat scutecul etc.
- Plimbati-va cu ei prin casa sau afara si aratati-le diferite obiecte, denumindu-le.
- Lasati-i sa atinga si sa interactioneze cu cat mai multe lucruri din jurul lor, pe masura ce le spuneti cum se numesc si le explicati ce sunt.
- Utilizati cuvinte in forma lor corecta, nu asa cum incearca micutii sa le pronunte, de preferat fara diminutive.
- Incercati sa aveti o exprimare cat mai naturala si complexa in jurul lor, astfel incat ei sa auda cat mai multe cuvinte si sa invete cat mai multe moduri de exprimare. Nu plecati de la principiul ca din cauza varstei nu inteleg si atunci este justificata folosirea unui limbaj simplist.
Citeste si Intarzierea vorbirii la cei mici
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru