Limbajul secret al cuplurilor nefericite
Se spune ca o relatie este buna, atunci cand este rezultatul vointei si implicarii ambilor parteneri in dezvoltarea optimala a acesteia. Este stiut faptul ca unele cupluri par mai potrivite decat altele, iar explicatia nu este alta decat ca impreuna partenerii fac fata frustrarilor aparute sau problemelor de cuplu intr-un mod mai eficient. Nu este o regula sau un prototip de respectat ca o relatie sa mearga bine. Chiar daca unele cupluri au o experienta mai indelungata, altele mai tinere castiga prin faptul ca sunt fericite, facand unele lucruri la modul instinctiv si fara a elabora scheme sau planuri in acest sens.
Intr-adevar, diferentele fundamentale in atitudine sau stiluri de viata incompatibile conduc la acumularea de frustrari, tensiuni, nemultumiri si bineinteles la o viata nefericita in doi.
Care sunt semnalele ce indica un cuplu nefericit?
– lipsa de respect, dezacordurile frecvente dintre parteneri, comportamentul abuziv, jignirile, vulgaritatile, injuraturile sau blestemurile, violenta si abuzul conjugal etc. conduc la conflicte in relatie si la o stare de nefericire; femeile raman uneori in relatii de acest gen, din cauza lipsei de alternative si a unei evaluari privind investitia lor in relatie, insa problemele psihologice se repercuteaza atat asupra lor cat si a copiilor.
– lipsa comunicarii ; adoptarea unei atitudini resemnate si tacute, pastrarea distantei, fara a se face eforturi de a se relua comunicarea, de a se impartasi unele ganduri, simtiri unul altuia; preferinta pentru o relatie doar de convenienta, delimitari stricte in ceea ce priveste spatiul personal sau domiciliul etc.
– partenerii au secrete unul fata de celalalt si adopta comportamente specifice de a pastra secretele sau de a le ascunde, comportamente ce se evidentiaza in aspecte precum: parolarea mailurilor, a agendei telefonice, schimbari dese ale numarului de telefon, convorbiri telefonice pe ascuns etc.
– inexistenta unor planuri de viitor sau dificultati in a le proiecta; invocarea de motive diverse de a nu porni intr-o directie sau alta, de a nu intreprinde unele actiuni etc;
– timp limitat petrecut impreuna; alegerea de a petrece timpul mai mult in alte locuri sau cu altii decat cu partenerul; intarzieri frecvente si motivari pentru acestea de genul: a ramas la serviciu dupa orele de program, a avut o problema importanta de discutat cu prietenii, a fost trimis intr-o delegatie, sau brusc apar hobby-uri noi si prefera sa petreaca mai mult timp singur decat sa fie in compania partenerului.
– lipsa intimitatii si a afectiunii, lipsa unor mici dragalasenii ce constituie semne ale dragostei dintre parteneri cum ar fi imbratisarile, sarutul, declaratiile de dragoste, cuvintele frumoase si alintul; totodata preferinta de a dormi singur sau dezinteresul fata de clipe de intimitate sunt semne de nemultumire maritala.
– consumul de alcool sau alte substante
– infidelitatea
– egoismul si neglijarea nevoilor celuilalt
– senzatia de a fi singur chiar daca realitatea este o viata de cuplu; singuratatea este o stare emotionala care decurge din nevoile nesatisfacute de afectiune si de auto-validare intr-o relatie intima psihologic; aceasta senzatie de singuratate este insotita de suferinta, disperare, plictiseala, nefericire si depresie si implicit de regretul cu privire la alegerea partenerului.
– asteptarile nerealiste de la celalalt; uitarea iubirii si a legaturii afective si schimbarea intereselor;
– dorinta de autonomie
– invidia – atunci cand exista tendinta de a se compara performantele intre parteneri;
– lipsa iertarii, ceea ce implica scaderea sentimentelor negative, a reconcilierii emotionale
– gelozia extrema ; uneori gelozia consolideaza relatiile, dar atunci cand este extrema, poate fi distructiva mai ales atunci cand valoarea de sine este dependenta de relatia cu partenerul.
– iubirea neimpartasita; dragostea nereciproca.
Conflictul intr-o relatie de cuplu este destul de des intalnit, iar aspectele mentionate mai sus par a fi destul de comune. Nu este imbucurator acest fapt, insa psihoterapeutii propun unele aspecte pentru optimizarea relatiei de cuplu, daca partenerii sunt de acord si sunt capabili si dispusi sa dobandeasca unele competente mici, dar esentiale in acest sens:
– posibilitatea de a accesa amintiri bune, accesarea unor sentimente legate de momente fericite din viata de cuplu;
– elaborarea unei strategii de reparare a starii de conflict sau a nemultumirilor si a nu lasa in voia sortii totul si a merge la culcare in mod separat; chiar daca uneori se considera ca tacerea va diminua conflictul, ea poate fi un alt mod de a difuza tensiune.
– petrecerea timpului impreuna si implicarea in multe activitati cotidiene de mica sau mare amploare, fie ca este vorba de cumparaturile comune zilnice sau experimentarea gatitului, fie ca este vorba de un plan/proiect al unei case sau altceva ce priveste viitorul.
– atingerile, mangaierile, gesturile incarcate de tandrete si afectiune dar nu in mod obligatoriu, o frecventa intensiva a actelor sexuale conduc la o satisfactie generala a relatiei. O relatie fizica apropiata nu inseamna intotdeauna sex; partenerii pot invata unul de la celalalt gesturile sau modalitatile prin care il fac pe celalalt sa se simta bine;
– empatia; observarea celuilalt si empatizarea cu emotiile lui;
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala