Limbajul trupului in relatia de cuplu
Cand doi oameni intr-o relatie se intampina, fac dragoste, se cearta sau doar stau unul langa altul, nu vorbele spun multe despre ei, ci gesturile sunt cele care sunt cele mai graitoare. Felul in care isi tin picioarele, mainile, directia in care isi tin trupul orientat, ajuta un ochi din exterior sa isi faca o parere despre ce se intampla de fapt in acea relatie.
Sarutul de revedere
Atunci cand ne intalnim cu persoana iubita, vrem ca aceasta sa inteleaga ca ne-a fost dor si ca abia asteptam sa ne intersectam. Un sarut dulce, insotit de o imbratisare cu tot corpul, prelungita, chiar daca sunteti in ploaie, va claxoneaza vreun sofer, sau copilul va trage de tricou, se traduce indirect prin „Vreau sa iti acord intreaga mea atentie pentru te iubesc si mi-a fost dor de tine”. Pe de alta parte, un sarut rapid, apasat, cu buzele inchise, nu reprezinta un semn de iubire si apreciere, ci un comportament ce trebuie facut, chiar daca nu trezeste nicio emotie.
La restaurant sau la masa
A sta langa partenerul tau este un semn de mare apreciere si iubire. Daca, in schimb intre voi este o masa lunga, ce va impiedica pana sa va si atingeti, semnalul e clar. Vorbim despre un cuplu in care partenerii vor sa arate care este „capul”. Exceptie face desigur o masa, mica, intima, care va permite sa ajungeti cu usurinta la mana partenerului.
Chiar si in cazul in care exista copilasi, partenerii de cuplu ar trebui sa fie pe aceeasi parte, iar daca copilul este micut, scaunul de masa sa fie intre cei doi, astfel incat amandoi sa se dedice copilului si astfel sa poata si interactiona cu usurinta.
In timpul certurilor
Nu exista pe lumea asta cuplu care sa nu se fi certat vreodata in viata lor. Diferentele de limbaj corporal intre cuplurile fericite si cele nefunctionale sunt evidente pentru oricine. Doi oameni care se iubesc, chiar si atunci cand au o disputa, se asculta, tin cont de nevoile partenerului, nu dau ochii peste cap, nu arata cu degetul, nu tin bratele incrucisate, ci fac tot posibilul sa obtina contactul vizual, au intreg corpul orientat catre partener, respira cu calm si incearca sa termine disputa cat mai repede, fara ca cineva sa ramana suparat.
La cinematograf sau cand va uitati acasa la TV
Nu trebuie neaparat sa stati lipiti, dar faptul ca aveti corpurile usor orientate unul catre celalalt, e un semn ca in relatia dintre voi doi exista iubire, chiar daca nu simtiti neaparat nevoia de contact fizic. De asemenea, daca unul dintre cei doi butoneaza fara sa il intereseze ce preferinte are omul de langa el, e clar ca in acea relatie sunt lucruri nespuse.
Un zambet ocazional, o privire fugara, simplul fapt ca intrebi daca vrea ceva, toate acestea sunt micro gesturi ce arata iubire, respect si preocupare fata de confortul partenerului.
In timpul contactului sexual
Aici se simte clar diferenta intre a face sex si a face dragoste. Intre doi oameni care se iubesc, tandretea gesturilor este evidenta, mereu prezenta. Saruturile lungi, contactul vizual, mangaierile si preocuparea fata de placerea celuilalt sunt toate gesturi de mare iubire si respect. De asemenea, felul in care se desfasoara totul dupa finalizarea sexului inseamna extrem de mult. Una e sa te ridici si sa iti vezi de treburi si alta e sa mai stai si sa te bucuri de prezenta partenerului, chit ca vorbim de cateva minute.
Modul in care mergeti pe strada
Daca unul dintre parteneri simte mereu nevoia sa fie cu un pas in fata celuilalt, e clar ca de fapt vrea sa fie sef, nu partener. Gesturile marunte precum mersul in acelasi ritm, tinutul de mana, atingerile ocazionale (intentionate sau nu) arata ca cei doi inca formeaza un cuplu functional.
Citeste si Cum ii arati ca il placi prin limbajul trupului
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic