Lipsa activității sexuale poate declanșa menopauza mai devreme?
Un studiu publicat recent arată că femeile care au o viață sexuală activă pot avea ovulație la o vârstă mai înaintată decât cele care nu au frecvent raporturi sexuale. Prin activitate sexuală nu se înțelege numai actul sexual în sine, ci și sexul oral sau masturbarea.
„Dacă n-o folosești, se strică!”, pare să fie expresia potrivită în această situație. Este la fel și în cazul mușchilor sau al creierului. Dar cât de corect este acest fel de a pune problema când discutăm despre femei și fertilitate?
Lipsa activității sexuale transmite anumite mesaje organismului
Concluziile studiului au fost făcute publice în revista Royal Society Open Science, în ianuarie 2020. Una dintre concluzii a fost că femeile care fac sex cel puțin o dată pe săptămână au un risc cu 28% mai scăzut de a trece la menopauză decât cele care au activitate sexuală mai puțin de o dată pe luna, iar femeile care fac sex cel puțin o dată pe lună au un risc cu 19 procente mai mic decât al celor care fac sex mai rar de atât.
Cercetătorii care au studiat problema susțin că lipsa activității sexuale transmite anumite mesaje organismului, acesta înțelegând că nu mai este necesară ovulația și folosind resursele pentru altă zona a corpului.
Studiul nu a avut în vedere dacă femeile chestionate au avut sau nu orgasm și nici nu a putut demonstra 100% că femeile care fac mai mult sex ajung mai greu la menopauză sau că cele care nu fac ajung mai repede.