LIPSA DE CONCENTRARE LA ADULTI
Să fim sinceri, concentrarea pe lucruri precum munca, școala, familia, viaţa de zi cu zi care este tot mai stresantă, poate fi o provocare. Este destul de obișnuit ca oamenii să se distragă ușor sau să uite ce făceau atunci cind este prea mult. Acest lucru poate afecta toate fațetele vieții , atât la nivel mare cit si la nivel mic. În timp ce problemele de concentrare pot fi cauzate de ceva simplu precum stresul sau lipsa somnului, poate fi, de asemenea, si un simptom al depresiei sau al anxietății.
Iată ce trebuie să știți despre posibilele motive pentru care aveți dificultăți de concentrare și ce puteți face pentru a depasi aceasta problema. Lipsa de concentrare poate afecta oamenii foarte diferit. Este posibil să apara o serie de simptome, cum ar fi:
- Aparitia unor greșeli din neglijenta-ex: nu esti atent la stilpul din spatele masinii si lovesti masina.
- Dificultate de a sta nemișcat-ex.picioarele nelinistite
- Nu poti face alegeri
- Lipsa energiei mentale
- Pierderea de lucruri diverse
- Tulburari de memorie-uiti pur si simplu
Lipsa de concentrare poate fi, de asemenea, agravată de câțiva factori externi, cum ar fi mediul , ora din zi și sarcinile de indeplinit . Cu toate acestea, probabil vei observa după un timp că te confrunti cu unul sau mai multe dintre simptomele pe care le-am menționat. Sunt momente când lipsa de concentrare apare brusc, si nu intotdeauna are o condiție de bază serioasă de rezolvat.
Cele mai probabile cauze ale problemelor de concentrare
Oboseala fizica si psihica. Indiferent dacă ai de-a face cu mult stres, dacă nu te poți abține să vizionezi încă un episod TV noaptea târziu sau dacă ai probleme în a-ti calma mintea înainte de culcare, lipsa somnului poate afecta capacitatea de concentrare. De fapt, există o corelatie directa intre privarea de somn si afectarea funcției cognitive. Aceasta include memoria de lucru și viteza cognitivă. Există chiar dovezi că privarea creierului de suficientă odihnă poate provoca leziuni ale celulelor creierului.
Provocarile vietii de zi cu zi. Când ai multe de făcut acasă, poate fi dificil să te concentrezi pe muncă și invers. Starea ta emoțională este legată de concentrarea ta, așa că atunci când ești entuziasmat de ceva, îți crește adrenalina. Prea mult din aceasta poate provoca anxietate, poate crea o incapacitate de concentrare și, de fapt, poate reduce capacitatea de a lucra pe parcursul zilei.
Prea multe sarcini de indeplinit . Chiar dacă metoda multitasking nu este întotdeauna proastă, a avea prea multe lucruri în minte poate cauza probleme de concentrare pentru un singur lucru. Multitasking-ul provoacă adesea o calitate mai scăzută a muncii, precum și frustrare și stres.
Sarcini care nu iti fac placere. Când vrem să evităm să facem ceva, de multe ori ne scuzăm și încercăm să facem orice altceva. Această lipsă de concentrare este cauzată în principal de amânare și nu de incapacitatea de a se concentra.
Cauze medicale ale lipsei de de concentrare
Lipsa de concentrare poate fi, de asemenea, un semn că se întâmplă ceva mai mult. Poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale sau mintale, cum ar fi sindromul post-conmoție sau anxietatea. ADHD , tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, este o afecțiune care debutează în copilărie, deși uneori simptomele sunt omise și persoanele cu ADHD nu sunt diagnosticate decât mai târziu în viață. Persoanele cu ADHD pot avea probleme de concentrare, pot experimenta hiperactivitate sau ambele.
O comoție poate fi, de asemenea, cauza lipsei de concentrare . Acest lucru apare de la o lovitură ușoară la cap, care poate provoca pierderea memoriei, vărsături și oboseală. Demența este un grup de afecțiuni care se caracterizează printr-o pierdere a memoriei și tulburări de judecată care apare de obicei la persoanele în vârstă. Uneori, demența se poate prezenta și ca o concentrare slabă sau o lipsă de concentrare.
Insomnia se caracterizează prin dificultăți de a adormi și de a rămâne adormit. După cum am discutat anterior, lipsa somnului poate cauza dificultăți de concentrare. Depresia este o tulburare de sănătate mintală caracterizată prin stări depresive și pierderea interesului pentru activități. Depresia poate cauza probleme de concentrare și probleme de conectare.
Anxietatea este o îngrijorare și o teamă intensă și persistentă cu privire la situațiile de zi cu zi. Există multe forme de tulburări de anxietate, inclusiv tulburarea de anxietatea generala si anxietatea socială , tulburarea de panică și multe altele – fiecare prezentând semne și simptome diferite, inclusiv probleme de concentrare. Multe dintre aceste afecțiuni și tulburări pot fi tratate folosind medicamente și terapie bazată pe dovezi, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala .
Cum poti gestiona dificultățile de concentrare
Necesitatea unui somn de calitate. Lăsarea corpului să se odihnească și să se repare cel puțin șapte până la opt ore pe noapte poate ajuta la prevenirea distragerii atenției. Dacă ai probleme cu somnul, iată câteva sfaturi:
Încearca să creezi un program consecvent pentru când dormi și când te trezesti – și fa tot posibilul să -l respecti, chiar și în weekend.
Nu mai utiliza ecranele, inclusiv telefonul, cu cel puțin 30 de minute înainte de a dormi.
Încearca să nu bei alcool sau cofeină sau să nu maninci o masă sau o gustare, prea aproape de ora de culcare. Ai grijă la sursele ascunse de cofeină, cum ar fi ciocolata.
Asigura-te că ai un mediu confortabil de dormit. Intrarea într-un dormitor care se simte calm și confortabil te poate ajuta să te relaxezi înainte de culcare.
O rutină de culcare poate ajuta, de asemenea, să iti pregătesti mintea și corpul pentru un somn binemeritat. Poate că citești întotdeauna câteva pagini dintr-o carte înainte de culcare sau bei o ceașcă caldă de ceai de plante (fără cofeină) cu o oră înainte de culcare. Încearca câteva opțiuni și vezi ce funcționează pentru tine.
Ia mici pauze. A avea câteva pauze scurte pe parcursul zilei poate fi o modalitate bună de a te revigora dacă te simți somnoros. Încearca o plimbare scurtă afară sau fi câteva întinderi dacă ai probleme de concentrare . O reîmprospătare rapidă ar putea ajuta foarte mult.
Sari peste cofeina. S-ar putea să crezi că o alta ceasca de cafea te va ajuta să te concentrezi, dar de fapt poate face opusul. Cofeina te poate face să te simți nervos și neliniştit, în loc să fii calm și liniștit. Acest sentiment nervos poate cauza probleme de concentrare. În schimb, bea un pahar cu apă pentru a te menține hidratat.
Exerciţiile fizice şi alimentaţia
Fa exerciții fizice. Nu trebuie să faci activități intense pentru a culege beneficiile exercitiilor fizice asupra concentrarii . Pur și simplu să duci animalul la plimbare sau să mergi la o plimbare cu bicicleta te poate ajuta. Cheia este să găsești un exercițiu care să-ți placă, astfel încât să poți continua cu el în mod constant. Indiferent dacă este vorba despre un sport, o excursie de weekend sau o plimbare de dimineață într-un parc din apropiere cu un prieten, încearcă să încorporezi activitatea în rutina ta zilnică.
Mănâncă alimente hrănitoare. Nu uita de importanța unei diete bine echilibrate. A trăi din alimente nesănătoase îți poate afecta negativ concentrarea și nivelul de energie. Corpul tau are nevoie de proteine si nutrienti pentru a functiona cel mai bine. Încearca să mâninci fructe, legume, cereale integrale și surse slabe de carne.
Dacă crezi că problema de concentrare ar putea proveni dintr-o afecțiune subiacentă, cum ar fi anxietatea sau depresia, ar putea fi timpul să discuti cu un profesionist. Obținerea de ajutor poate fi intimidantă, dar este întotdeauna un pas în direcția corectă.
Este esențial să știi când lipsa de concentrare îți poate perturba viața Când anxietatea sau depresia te împiedică să dormi, să mănânci, să lucrezi, să ai interacțiuni sociale, să faci sarcini zilnice sau pur și simplu provoacă probleme de concentrare în timpul unei conversații, ar trebui să te adresezi unui specialist și să cauți ajutor. Dacă aceste sentimente durează 3 luni sau mai mult, este mai mult decât probabil timpul să discuți cu un terapeut și să primesti tratament.
Ar trebui să faci o programare pentru a vedea un profesionist în sănătate mintală dacă te confrunți cu:
- scăderea constantă a performanței la muncă
- dificultăți de somn
- probleme de concentrare
- pierdere de memorie care este mai gravă decât de obicei
- oboseală neobișnuită
Există o mulțime de motive pentru care ai putea să te confrunti cu o lipsă de concentrare . Primul pas pentru a te ajuta, este să afli cauza principală a lipsei de concentrare și apoi a primirii unui tratament. Știm cu toții că există câteva zile în care parcă nu poți face nimic și nu știi de ce. Suntem doar oameni, așa că amintește-ți să te relaxezi din când în când, chiar si Dumnezeu s-a relaxat in a 7 a zi!.