Lipsa de somn, o posibila cauza a infertilitatii
Somnul, o necesitate vitala de repaus
Somnul este starea fiziologica, periodica si reversibila prin care creierul si organele se refac. Practic, vorbim despre o necesitate vitala de repaus periodic.
Atunci cand apar tulburari de somn pe termen lung, oamenii se confrunta cu o serie de efecte nocive ale lipsei de somn. Starea de spirit, imunitatea, echilibrul hormonal, relatiile interpersonale si primordial cea cu partenerul de viata au de suferit.
Exista patru mari forme de tulburari de somn: insomnia de adormire, de trezire sau mixta si tulburarea de ritm veghe/somn.
Insomnia de adormire consta in imposibilitatea de a adormi.
Insomnia de trezire consta in imposibilitatea de a mentine somnul sau de a se odihni in timpul noptii, incluzand trezirea voluntara.
Insomnia mixta le inglobeaza pe cele doua.
Tulburarile de ritm veghe/somn se manifesta prin imposibilitatea persoanei de a adormi atunci cand are nevoie de somn. De exemplu, cei care lucreaza in ture de noapte sau cei care se confrunta cu decalajul de fus orar.
Lipsa de somn poate duce la infertilitate
Un studiu efectuat in randul femeilor private de somn pe termen lung cum ar fi stewardesele sau asistentele medicale care lucreaza in ture noaptea a indicat faptul ca jumatate dintre femeile implicate in cercetare au cicluri menstruale neregulate, comparativ cu doar o cincime in cazul celor care beneficiaza de odihna.
Astfel, s-a demonstrat faptul ca lipsa somnului poate duce la cicluri menstruale neregulate, ceea ce determina prelungirea perioadei necesare pentru a concepe.
Corpul uman are ca prioritate asigurarea functionarii organelor de baza: creier, inima, plamani, ficat. Daca mai are energie si nutrienti, ajuta sistemul imunitar si digestia.
Sistemul reproductiv si fertilitatea sunt ultimele pe lista de prioritati a organismului. Asadar, este extrem de important ca atat femeile, cat si barbatii sa beneficieze de ratia zilnica de somn, in medie de opt ore. Poate barza nu va sosi imediat, insa sansele ca acest lucru sa se intample sunt mult mai mari. In plus, atunci cand organismul este odihnit, energia si disponibilitatea pentru contacte sexuale dese sunt mult mai ridicate.
Ghid de psihoigiena a somnului
- Sa se aeriseasca dimineata si seara dormitorul, sa se mentina camera curata si in ordine;
- Evitarea dorintei puternice de a adormi, deoarece face somnul imposibil prin prisma unei asteptari anxioase;
- A nu se aseza in pat decat atunci cand persoana este foarte obosita, gata de a adormi;
- A nu se folosi patul in scopul altor activitati care stimuleaza. De exemplu, uitatul la televizor;
- Daca dupa 20 de minute persoana nu poate sa adoarma, sa se ridice din pat, sa schimbe camera si sa stea in picioare pana cand simte ca i s-a facut somn;
- In fiecare dimineata sa se trezeasca la aceeasi ora, indiferent de numarul de ore de somn si de starea de oboseala;
- Sa nu doarma in timpul zilei;
- Mese regulate in fiecare zi, evitarea meselor abundente in apropierea orei de culcare;
- Practicarea, seara, a unor rutine de relaxare. De exemplu, meditatia, relaxarea musculara progresiva;
- Un program de exercitii fizice in cursul diminetii;
- Renuntarea la substante de tip cafeina, nicotina, alcool, stimulante;
- Stabilirea unui orar regulat de somn.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei