Lubrifierea corecta a vaginului – solutii impotriva uscaciunii vaginale
Pentru a trata corect simptomatologia, este important sa cunoastem cauzele care au condus la aceste manifestari medicale. In urma cercetarilor de specialitate din domeniu, s-a ajuns la concluzia ca principala cauza a acestor acuze medicale o constituie dezechilibrele hormonale, si anume scaderea nivelului de hormoni estrogeni.
Estrogenii sunt hormoni sexuali feminini cu roluri multiple in sanatatea aparatului reproducator (mentinerea aciditatii si a secretiei normale hormonale, regenerarea tesuturilor ce implica aparatul genital feminin etc.). In mod normal, lichidul secretat, cu rol in lubrifierea vaginului, este incolor, clar, cu miros specific. El se secreta in urma cresterii fluxului sangvin din sfera genitala, ca o consecinta a excitatiei sexuale, ceea ce conduce implicit la pregatirea vaginului pentru actul sexual (penetrarea se face mai usor).
Afectarea secretiei normale a lichidului cu rol in lubrifierea genitala are drept cauza urmatoare situatii:
– procese infectioase la nivelul aparatului genital feminin;
– instalarea perioadei de premenopauza/menopauza;
– interventii chirurgicale ce implica sfera genitala (histerectomie, ablatia ovarelor);
– reducerea activitatii sexuale (mai putin de doua raporturi sexuale pe saptamana);
– mod de viata vicios (fumat, stres, droguri, alimentatie acida);
– efecte adverse ale medicatiei in timpul unor tratamente.
Scaderea nivelului hormonilor estrogeni apare in urmatoarele situatii:
– in perioada postsarcina;
– in momentul alaptarii la san;
– in cazul excitarii scazute (preludiu prea scurt) in timpul actului sexual.
In prima etapa din procesul de rezolvare a acestor probleme, pacienta trebuie sa apeleze la un consult medical de specialitate, iar in urma acestuia, medicul poate diagnostica deficitul de secretie vaginala prin efectuarea unui examen ginecologic. Acest examen cuprinde recoltarea de secretii vaginale, analiza acestora din punct de vedere macroscopic si microscopic, examen de urina, testul Babes-Papanicolau, excluzandu-se in acest mod cauzele de natura infectioasa.
Metode de tratament:
– in cazul in care se dovedeste ca infectia vaginala este cauza declansatoare, pacienta va primi un tratament corespunzator;
– in cazul unui deficit estrogenic, se administreaza terapie cu estrogeni;
– ambele tratamente se pot administra atat oral, cat si local.
Pana in momentul in care tratamentul isi face simtita eficacitatea, medicul poate recomanda utilizarea de lubrifianti artificiali, administrati sub forma de geluri, uleiuri, creme, care, prin utilizarea lor, pot asigura confort si calitate actului sexual. Ca mod de viata, medicul poate recomanda evitarea factorilor declansatori, cum ar fi eliminarea fumatului, a alimentelor care pot influenta pH-ul vaginal (iaurt, otet), suprimarea unor comportamente, intre care utilizarea spumatelor de baie si dusurile vaginale. De asemenea, s-a constatat faptul ca anumite clase de medicamente pot influenta secretia normala a lichidului cu rol de lubrifiere a vaginului, si anume medicatia antidepresiva si terapia ce implica scaderea secretiei de estrogeni.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie