Lucruri care fac viata de parinte mai usoara
Foarte putini sunt parintii pentru care viata de parinte nu vine cu o serie mare de provocari. E drept, de cele mai multe ori stresul si agitatia sunt cauzate de felul in care noi alegem sa ne raportam la noul context, cel de parinte, dar asta nu inseamna ca uneori, a fi parinte este cu adevarat greu.
Cum poti sa iti usurezi viata de parinte?
Cel mai simplu, rapid si eficient mod de a te detensiona, este sa incepi sa gandesti pozitiv, sa te bucuri de fiecare etapa din viata de parinte si sa iei si momentele grele ca atare, gandindu-te ca si astea trec, iar copilul tau merita un parinte optimist, puternic si intelegator.
Ce faci daca nu ai ajutor?
E drept, vremurile s-au schimbat, iar copiii nu se mai cresc la gramada, asa cum se facea odinioara. Nu mai poti apela la vecini sau la rude, iar ajutorul platit este costisitor, asa ca de multe ori trebuie sa te descurci cum poti.
Ia copilul peste tot, invata-l de mic cu iesirile la magazin, la piata, la mall, implica-l si pe el in curatenia casei sau in procesul de preparare a mancarii. Celor mici le place sa se simta importanti si de ajutor, asa ca usor, usor, chiar va deveni un ajutor de nadejde.
Cum sa ai asteptari realiste?
Cu totii am auzit de copilul perfect, care dormea toata noaptea, manca tot si orice ii puneai in farfurie, nu plangea niciodata si statea linistit oriunde il puneai. Ei bine, un copil de acest tipar apare o data la un milion, asa ca mai bine te pregatesti emotional pentru momentele cand nu o sa doarma, nu o sa manance, o sa planga neconsolat, pentru ca toti copiii au momente de genul asta, iar un parinte pregatit, le face fata mult mai usor.
De ce e bine sa nu te compari cu altii.
E foarte usor sa te lasi vrajit de familia perfecta. Cu siguranta cunosti pe cineva care arata mereu ca scos din cutie, in toate pozele zambesc, copiii par cei mai cuminti, dar nu uita ca nu vezi decat ce vor oamenii sa arate. In spatele oricarei imagini perfecte se afla un compromis sau un ajutor nevazut, asa ca nu lua de bun ce ti se arata. Bucura-te de copilul tau unic, de familia ta speciala, de fiecare zambet si moment haios pentru ca fericirea se masoara in gesturi simple si de efect.
Ce inseamna sa fii un parinte bun?
Frecvent auzim povesti despre parintii ideali, la fel ca si despre parintii cu multe defecte, dar adevarul este ca fiecare copil are nevoie de un alt tip de parinte, asa ca niciodata nu vom gasi reteta secreta a parintelui perfect. Cu toate astea, exista un mic truc ce ne poate face pe toti parinti suficient de buni: iubirea. Daca iti iubesti copilul, daca il respecti si il tratezi cu demnitate, atunci esti un parinte suficient de bun pentru puiul tau. Un parinte bun ia decizii in functie de binele si interesele copilului, fara sa tina cont de gura lumii. Copilul fericit, implinit, linistit, este rezultatul direct al unui parinte bland, iubitor si calm.
Cum pastrezi vie pasiunea din relatie?
Majoritatea parintilor fac greseala monumentala de a se dedica in totalitate copilului, punand relatia de cuplu, cariera si chiar si hobby-urile pe planuri mult indepartate. Cel mai adesea, partenerul se complace in situatia impusa de partenera, simtindu-se prost atunci cand „fura” din atentia dedicata copilului. Pentru ca in familie sa existe un mediu propice dezvoltarii armonioase a copilului, partenerii de cuplu trebuie sa traiasca echilibrat, sa isi faca timp unul pentru celalalt, sa se conecteze, chiar daca pare aproape imposibil.
O cina romantica dupa ce adoarme copilul, tinutul de mana atunci cand va plimbati, mesajele de dragoste trimise peste zi, toate sunt gesturi marunte cu efect garantat: iubirea dintre voi ramane vie, copilul are un model sanatos de relatie, iar nivelul de serotonina e la maximum!