Lucruri mici care pot crea resentimente în relație de-a lungul timpului
Cu cât iubirea este mai mare la începutul relației, cu atât mai mari pot fi pericolele ce parcă stau și pândesc în umbră. Cum bine se știe, există și se fac destul de des remarcate în relație anumite momente care trag semnale de alarmă, anunțând dificultățile relaționale care nu sunt conștientizate.
Nu mai ești atras sexual de partener.
Privești lucrurile rigid, nu îți mai face plăcere să fii intim cu acesta, sau faci totul automat, viața ta sexuală este o experiență care se repetă, dar care nu îți aduce nici o plăcere. Acesta reprezintă un semnal extrem de puternic, viața sexuală fiind o oglindire a stării tale emoționale. Cum spuneam, la începutul relației, iubirea se făcea cu mult patos și la intensitate maximă, acum lucrurile par a fi intrat într-o stare de hibernare. Toate acele momente de cumpăna, de frustrare, de neîmplinire din viața ta se manifestă în pat. Nu mai poți fi tu cel de altădată și de aici apare sentimentul de teamă că ceva nu mai merge în relația ta. Partenerul începe să își creeze scenarii diverse în care e posibil ca tu să nu fii. Sexul nu mai funcționează, de parcă ar fi o mașinărie căreia i s-au terminat bateriile și e nevoie să i le schimbi… Așa apar resentimente ce duc la neînțelegeri, momente de tensiune, lipsă de încredere, infidelități…
Un alt semnal de alarmă este atunci când încerci să faci lucrurile fără ajutorul partenerului.
Dacă inițial erați trup și suflet și nu făceați nimic unul fără celălalt, acum lucrurile par a intra pe altă linie. Simți nevoia de valorizare și din partea celor din jur, pentru că te-ai săturat să auzi aceleași remarci siropoase… pe care tinzi să nu le mai crezi.
Nu îl mai apreciezi pe celălalt și faci comparații cu alții, rămâi blocat în trecut cu gândul la relațiile ce ar fi putut exista, îți petreci timpul cu alții ,evitând compania partenerului tău.
Îl critici tot mai des, fără a-ți asuma partea ta de vină, nu mai ești preocupat de felul în care arăți, devii dependent de alcool, tutun, droguri, mâncare… te plângi celorlalți de relația voastră sau auzi că partenerul tău face acest lucru, și aceasta îți/îi creează un resentiment față de omul pe care se presupune că îl cunoșteai.
Nu mai ești tandru, ești apatic atunci când partenerul tău se manifestă drăgăstos, nu îți mai poți imagina momente de vis în doi.
Ești tot mai des atras de persoane de sex opus, le privești, le admiri și, apoi le compari cu partenerul tău. Psihologii spun că atunci când îți lipsește ceva din relație , ai tendința de a căuta acel lucru în altă parte, din simpla dorință de a fi întreg. Cinstit ar fi să comunici cu partenerul nevoia ta, lucrul care te face să vezi în alții și nu în el un anumit lucru, o anumită emoție pe care ți-o creează, o stare de bine care apare când îți face un compliment…
Cel mai mult doare însă atunci când nu mai poți ierta anumite lucruri sau acțiuni, și care invariabil te fac să te întorci în trecut și să simți tristețe. Să nu poți trece mai departe și să nu accepți ceea ce a fost… Când îți este greu să ierți, dai naștere unui resentiment care denotă clar o scădere a iubirii sau și mai rău, o rupere a relației în care pana mai ieri visai frumos.
Sentimentul de iubire transformat în resentiment, îți face rău atât ție cât și partenerului tău, privându-vă chiar de găsirea unei noi relații în care trecutul să nu creeze tensiune și tristețe. A rezista unei frustrări, a face față unei emoții negative puternice, unei agresiuni verbale sau fizice (cel mai greu de iertat în iubire, alături de infidelitate), duce la apariția acestor resentimente care îți deșertifică sufletul și doar apariția unei ploi de iubire te poate face să renaști.