Lucruri pe care le faci diferit dupa o suferinta in dragoste
Orice persoana trece la un moment dat printr-o suferinta din dragoste, o dezamagire profunda care isi lasa amprenta nu doar asupra starii emotionale, dar si asupra psihicului. Dupa o suferinta in dragoste tindem sa ne schimbam, unii mai mult, altii mai putin, insa, inconstient, suntem manati sa credem ca suntem intr-o oarecare masura vinovati de despartire si incepem sa cautam raspunsuri in noi, in timp ce instinctul ne spune ca ar trebui sa ne protejam de o eventuala deceptie.
Iata care sunt lucrurile pe care le facem diferit dupa o suferinta in dragoste!
-
Ne inchidem in noi
Din pacate, dupa o suferinta in dragoste avem tendinta sa ne inchidem in noi si sa suferim in tacere, nu putine fiind cazurile cand se ajunge la depresie. Ni se pare ca lumea s-a incheiat, ca nu mai putem iubi niciodata, ca nimeni nu merita atentia noastra. Chiar daca la inceput avem tendinta sa iesim mai mult in oras, sa ne distram mai mult, este o initiativa de moment. Suferinta continua sa existe si ne dam seama ca socializarea nu este cel mai bun pansament, cu toate ca psihologii recomanda intocmai uitarea prin acceptare si distragere a atentiei de la durerea sufleteasca.
-
Ne autoinvinovatim
Daca am fi de acord ca partenerul este cel vinovat, am accepta mult mai usor o despartire, insa, din pacate, inclinam balanta in defavoarea nostra si incepem sa ne autoinvinovatim de ruptura relatiei. Credem ca daca am fi facut lucrurile diferit la momentul respectiv, traiectoria relatiei ar fi fost alta, insa aceasta abordare este gresita si ne dezvolta alte si alte frustrari si regrete. In orice relatie vina se imparte la doi, prin urmare nu trebuie sa ne automutilam sufletul si constiinta si sa ne judecam prea aspru.
-
Ne subestimam
In majoritatea cazurilor, in urma unei despartiri dureroase, cu atat mai mult cu cat partenerul este cel care a pus punct relatiei, avem tendinta sa ne subestimam. Astfel, ajungem sa credem ca nu am fost suficienti de buni, ca toate reprosurile partenerului sunt adevarate si frustrarile lui ni le insusim. Subestimarea devine o noua povara care ne impiedica sa iesim din casa si sa ne continuam viata ca pana acum. Cu cat suferim mai mult, cu atat ajungem sa ne pierdem increderea in noi si, implicit, stima de sine, fapt ce ne conduce, din nou, la interiorizare.
-
Ne autocriticam
Autocritica in anumite cazuri poate fi constructiva, insa nu trebuie dusa la extreme. In caz contrar ajungem sa dam nastere unor comportamente daunatoare pentru noi. Dupa o suferinta din dragoste simtim nevoia sa ne schimbam, in primul rand fizic, fapt ce este chiar recomandat, putem aborda un look nou, un stil vestimentar nou, insa trebuie sa fim siguri ca acest „eu nou” ne reprezinta si nu ne bulverseaza mai mult. Important este sa nu depasim limita si sa ajungem sa nu ne mai regasim in noi. De asemenea, autocritica ne poate convinge ca anumite comportamente trebuie imbunatatite si este important ca aceste schimbari sa le facem in concordanta cu ceea ce gandim noi despre noi si nu cu ceea ce a gandit partenerul despre noi.
Dupa o despartire dureroasa este normal ca o perioada sa nu fim deschisi catre alte relatii, insa nu este recomandat sa evitam sa cunoastem persoane noi. De asemenea, nu sustinem ca ar trebui sa ne folosim de cei din jurul nostru pentru a trece peste drama noastra, cu alte cuvinte, sa sarim in bratele primului venit si sa ne obligam sa-l iubim pe fostul. Uitarea, ca si dragostea, are nevoie de timp. Intr-o oarecare masura, autoprotectia este o caracteristica normala, ne dezvoltam inconstient o carapace pentru a nu mai fi raniti din nou, insa nu este recomandat sa ramanem ascunsi sub acest scut de protectie mai mult decat trebuie.
-
Ne pierdem increderea
Din pacate, un alt lucru pe care-l facem diferit dupa o suferinta in dragoste este sa ne pierdem increderea in cei din jurul nostru. Trebuie sa constientizam ca o persoana nu se face vinovata pentru toata omenirea. De multe ori ii judecam pe ceilalti prin prisma faptelor noastre sau prin prisma experientelor noastre, insa nu este moral sa nu acordam omului din fata noastra ocazia de a-si castiga increderea. Acesta este unul din motivele pentru care o relatie inceputa dupa o suferinta mare in dragoste nu prea are sanse de izbanda. De exemplu, daca fostul partener te-a inselat, in viitor vei tinde sa-ti acuzi noul partener de infidelitate, chiar si fara motive. Acest aspect te poate transforma intr-o persoana geloasa, chiar daca inainte tu cunosteai acest sentiment.
Citeste si De ce doare despartirea. De ce doare suferinta atat de puternic
Text: Madalina Manole