Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a oferi a doua sansa
A oferi a doua sansa intr-o relatie poate fi un aspect cu dus si intors, un cutit cu doua taisuri. Daca sunt persoane dispuse sa faca acest pas fara a sta prea mult pe ganduri, ei bine, sunt si persoane total in dezacord cu oportunitatea de a o lua de la capat intr-o relatie. Pentru a sti ce este mai bine pentru tine, te invitam sa descoperi care sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii inainte de a oferi a doua sansa.
De ce vrei sa-i acorzi a doua sansa?
Aceasta este prima intrebare la care trebuie sa-ti raspunzi sincer si obiectiv. Despartirile pot fi dureroase, insa nu neaparat cu impact negativ in viata noastra. O despartire te poate ajuta sa te cunosti mai bine si, implicit, sa evoluezi, prin urmare nu este un capat de lume. Analizeaza intocmai motivele care au dus la despartire si vezi daca merita sa mergi mai departe.
- Atentie la obisnuinta! Este posibil ca obisnuinta sa stea la baza dorintei de impacare si atunci situatia nu va fi niciodata in avantajul tau. Pe de alta parte, poti avea tendinta de a-ti aminti doar momentele frumoase din relatie si atunci sa cauti impacarea cu ochii inchisi, aspect care din nou nu te va favoriza. In plus, cand oferi a doua sansa trebuie sa iei in calcul si posibilitatea ca partenerul sa creada ca va exista si o a treia sansa, – pentru ca astfel ai creat un precedent, si totul sa fie in zadar.
- Sentimentele sunt reciproce? Este foarte important sa-ti definesti intocmai motivul pentru care vrei sa-i acorzi a doua sansa. Il iubesti? Merita sa lupti pentru relatia voastra? Despartirea a venit cu schimbari benefice in atitudinea ta si viziuni noi de viitor? Ei bine, daca raspunsul este „da”, nu te grabi totusi sa-i acorzi a doua sansa, ci afla daca si partenerul tau simte acelasi lucru. Doar atunci merita cu adevarat.
A doua sansa – compromis sau nu?
A doua sansa nu ar trebui privita ca pe un compromis si nu ar trebui sa nasca frustrari sau regrete, motiv pentru care ea trebuie sa fie reciproca. Cu alte cuvinte, amandoi partenerii trebuie sa-si doreasca in egala masura impacarea pentru ca doar asa vor reusi sa lupte impreuna. Iata ce implica acest aspect!
- Trecutul trebuie lasat in urma. Daca decideti sa va impacati, atunci inseamna ca v-ati acceptat si inteles greselile si le-ati iertat. Nu are rost sa mergeti mai departe daca va veti reprosa in continuare trecutul pentru ca relatia va fi sortita esecului.
- Amandoi veti face eforturi. Daca doar tu vei face eforturi ca lucrurile sa functioneze, atunci relatia nu va avea viitor si motivul este de la sine inteles. Trebuie sa aratati ca va pasa in egala masura si sa nu porniti de la premisa ca nu o sa functioneze. De multe ori, a doua sansa inseamna recastigarea increderii, a respectului si dizolvarea atitudinilor si emotiilor negative, prin urmare poate fi o treapta foarte greu de urcat.
- Schimbati ceea ce nu a functionat. Nu luati decizia de a va impaca fara a va impune noi reguli. Discutati intocmai despre ceea ce nu a functionat pana acum in relatia voastra si va impins la despartire si luati-va angajamentul unul fata de altul ca veti face tot ce va sta in putinta pentru ca acele situatii sa nu se mai repete.
Cand trebuie sa acorzi a doua sansa
A doua sansa trebuie acordata doar atunci cand:
- Mai exista sentimente intre voi si perioada de despartire nu a facut altceva decat sa va demonstreze asta.
- Aveti incredere ca va veti putea rezolva problemele care au dus la despartire.
- V-ati invatat niste lectii, ati evoluat si sunteti pregatiti sa o luati de la inceput si sa va redescoperiti.
Cand NU trebuie sa acorzi a doua sansa
Nu trebuie sa acorzi a doua sansa daca:
- O faci din obisnuita, comoditate si frica de singuratate.
- Pleci de la premisa ca nu gasesti ceva mai bun.
- Nu poti trece peste trecut si peste motivul care a dus la despartire.