Magia sarbatorilor de iarna prin ochii copiilor
Cu siguranta, copilaria este si ramane cea mai frumoasa perioada din viata oricarui om. Este singura perioada in care, lipsiti de griji majore, copiii cred in povesti, cred in minuni si stiu ca aproape toate dorintele lor se implinesc. Sigur, vorbim de copiii norocosi, care au o familie si un acoperis deasupra capului. Dar chiar si copiii mai putin norocosi cred si spera ca oricand o minune se poate intampla, pentru ca sufletul de copil e pur si profund visator.
Pentru copii, iarna este cel mai asteptat anotimp
Copiii sunt fascinati de obiceiurile specifice acestui anotimp. Impodobirea bradului ramane cel mai iubit obicei printre cei mici, de aceea nu ezitati sa ii luati la cumparaturi, sa alegeti impreuna bradul si podoabele. Apoi impodobiti-l impreuna. E drept ca exista posibilitatea ca ei mai mult sa va incurce, insa bucuria din ochii lor este nepretuita. Amintiti-va in permanenta ca si voi ati fost copii si abia asteptati acest moment.
Apoi venirea mosului este un moment asteptat un an intreg. Emotia, asteptarea, ingrijorarea in legatura cu primirea cadoului dorit. Iar dimineata de Craciun este unica. Nimic nu se compara cu bucuria gasirii cadoului frumos ambalat sub brad. Apoi marea de emotii, o fi sau n-o fi ce i-a cerut mosului? Si miile de intrebari legate de Mos Craciun. Insa, dincolo de toate aceste intrebari, ceea ce ar trebui sa invatam de la copii este credinta lor in minuni. Siguranta lor! Ei stiu ca daca au fost cuminti, vor fi rasplatiti. De la copii putem invata ca atata vreme cat crezi cu tarie in dorinta ta, aceasta se va indeplini. Ei doar isi doresc si asteapta, fiind convinsi ca vor primi, fara sa se gandeasca cum se va intampla acest lucru.
Ce inseamna, de fapt, Craciunul?
Craciunul inseamna mai ales cadouri pentru copii, insa ca parinti avem datoria sa-i invatam inca de mici ce inseamna, de fapt, Craciunul. Le putem citi povesti, legende cu Mos Craciun iar mai tarziu, cand sunt mai maricei, le putem vorbi despre Nasterea Domnului.
Daca pretuiti familia si tineti la traditii, familiarizati-i de mici cu acestea. Implicati-i in toate pregatirile, la gatirea casei de sarbatoare, la pregatirea merindelor traditionale si raspundeti-le la toate intrebarile. Copiii sunt foarte curiosi si vor sa stie in permanenta “de ce?”, mai ales ca atata vreme cat au o explicatie, retin mai usor tot ce le povestiti.
Sarbatorile de iarna inseamna si serbari frumoase iar pentru unii dintre copii este prima intalnire cu Mos Craciun pe care atata il pandesc acasa. Pentru cei care se indoiesc de existenta lui, acesta este momentul in care credinta in Mos Craciun se sudeaza si multe dintre intrebari dispar. Insa cel mai important este sa ne invatam copiii ca sarbatorile de iarna nu inseamna numai cadouri si veselie, ci sunt si un motiv in plus sa fie mai buni, sa ierte, sa creada in minuni mereu.
Text: Psiholog Loredana Andrei