Mai are monogamia vreo şansă în 2020?
Dacă ar fi să luăm în considerare faptul că în România, în anul 2019 a fost nevoie de un referendum pentru confirmarea noțiunii de familie sau dacă ar fi să ne uităm la țările cu tradiție în care poligamia era un fel de certitudine, doar pentru bărbați, în schimb femeile, erau obligate de lege să fie monogame iar azi, femeile islamice își cer dreptul de a exista poligamie inclusiv pentru femei.
După cum spune Dex-ul – monogamia este o formă de căsătorie în care un bărbat are o singură soție, iar femeia un singur soț. Din punct de vedere biologic și antropologic, se știe că, bărbatul este într-o permanentă căutare în a-și perpetua specia. Pentru unii oameni poligamia pare a fi un dat al firii lor, datorită unor ipoteze care par a se confirma, care spun că o sexualitate care se manifestă în relație cu mai mulți parteneri este moștenire biologică, genetică. Acest lucru este bine cunoscut la animale, însă se presupune că datorită evoluției umane, lucrurile s-au schimbat odată cu aceasta. O ființă complet monogamă se pare că nu există, singurul organism viu care respectă acest principiu este un vierme din intestinul peștilor, care fuzionează cu femela pentru tot restul vieții. Dacă ar fi să privim și din perspectiva religiei, existența doar a unui partener îți asigură un loc în rai, pe când poligamia sau existența mai multor parteneri te trimite direct în focul iadului.
Unii oameni aleg sa fie monogami, alţii sunt poligami!
Este o alegere, însă dacă partenerul tău este monogam și tu îți dorești să mai ai un partener, din dorința de a experimenta sau pentru că ai constatat că în această relație nu se întâmplă ceea ce îți dorești, ceea ce ai nevoie, sigur că vei merge mai departe, vei căuta un alt partener care să îți satisfacă nevoile. Acest lucru te face poligam?
Fidelitatea sexuală reprezintă o piatră de încercare pentru multe dintre cupluri, mai ales în ziua de azi când tentația este la un clic distanță. Fidelitate ce necesită multe eforturi și determinare. Unii psihologi susțin că cei care sunt infideli, adică experimentează poligamia, sunt persoane instabile emoțional, care au nevoie de sentimentul de cucerire, de vânătoare pentru a se simți împliniți. Mai există o categorie care nu găsește în partenerul inițial ceea ce îl face să fie complet și atunci, neștiind pe de-a întregul ce le lipsește, caută în altă parte. Primind atenție din partea unei alte persoane, se redescoperă, se simt speciali, își descoperă calități de mult uitate sau abandonate în cuplul vechi în care responsabilitățile familiale sunt primordiale celor de sex, nelăsând astfel la o parte nici nevoia de procreere, de creștere a seminției.
Monogamia reprezintă de fapt baza, esența conceptului de familie. Odată cu dorința de a întemeia o familie se presupune că ambii parteneri renunță la alte eventuale relații pasagere. În acest mod, se ajunge la un consens, de întemeiere a familiei și de a avea împreună copii. Monogamia oferă stabilitate și bărbatul este avantajat pentru că are siguranța descendenților proprii. În fapt, această poligamie se referă cu precădere la schimbarea mai degrabă a partenerilor, din punct de vedere sexual, decât a partenerilor de viață pe alte considerente.
Și atunci revine retoric întrebarea dacă monogamia mai are vreo șansă în 2020 sau dacă va mai exista începând cu 2020…