Mai mult de un sfert dintre copiii din România nu pot beneficia de educație online
Sunt concluziile unui studiu realizat recent de organizația Salvați Copiii România, conform căruia aproximativ 28% dintre copii și 43% dintre cadrele didactice din sistemul național de educație nu au resursele necesare pentru a susține învățământul online.
La studiul în cauza au colaborat și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de părinți – Învățământ Preuniversitar. Scopul declarat al cercetătorilor a fost de a atrage atenția în legătură cu efectele dramatice pe termen lung pe care le are lipsa accesului la educație pentru copii.
„Educația trebuie protejată în acest context atât de dificil”
Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al organizației Salvați Copiii România, a avertizat: „Criza socială îi afectează mult mai grav pe cei vulnerabili, iar pentru copii, îngrădirea accesului la educație are consecințe greu, dacă nu imposibil, de corectat ulterior. Neparticiparea școlară nu e o opțiune în nicio societate, din contră, educația trebuie protejată în acest context atât de dificil.”
Conform unor date provizorii provenite de la Institutul Național de Statistică, la începutul anului 2020 erau mai mult de 275000 de copii care aveau vârsta necesară pentru a se încadra la învățământul obligatoriu și care nu mergeau la școală.