Mama de fata vs. mama de baiat
Fie ca e mama de fata sau de baiat, mama trebuie sa se adapteze la nevoile copiilor, care sunt diferite. In functie de genul lor, ei au nevoi specifice, atat fiziologice si emotionale, cat si educationale. Deoarece, in societate, rolurile barbatului si ale femeii, desi se intrepatrund, raman intr-o anumita masura diferite, mama trebuie sa-si pregateasca copilul sa faca fata cat mai bine acestora. Acest lucru se intampla de multe ori inconstient, spontan, mama incurajand acele trasaturi pe care le considera specifice baietilor sau fetelor. Acest lucru se bazeaza pe existenta la nivel social a unor stereotipuri. Daca mama e atenta la nevoile reale ale copilului, aceste stereotipuri nu sunt daunatoare, ci vin mai degraba ca un mod de a nuanta evolutia copilului. Daca insa mama este centrata pe felul in care credea ea ca trebuie sa se dezvolte copilul, si nu pe felul in care este el, copilul se poate simti neinteles, presat si stresat.
In functie de varsta copilului, mamele de baieti au de infruntat provocari diferite fata de cele de fete.
Mama de bebelus
In cazul bebelusilor, nu exista diferente majore de comportament in functie de gen, iar diferentierile apar in urma standardelor existente. De exemplu, diferenta de vestimentatie sau prezenta cerceilor. In plus, exista diferente in ingrijirea copiilor, ei avand nevoi diferite. In special mamele de baieti pot avea in prima faza dificultati in ceea ce priveste igiena intima a copilului, ele neavand o experienta proprie pe care sa se bazeze.
Mama de copil mic
Intre 3 si 6 ani, copiii descopera diferentele de gen si sunt atente la ele. Este foarte important sa fie imbracati diferentiat in aceasta perioada, cu „haine de baieti” sau „haine de fetite”. Desi se presupune ca fetele sunt mai linistite si baietii mai zvapaiati, in realitate nu exista o regula. Comportamentul copiilor tine mai mult de temperamentul lor si de felul in care sunt crescuti. Diferenta majora apare tot in raport cu stereotipurile de gen. Mamicile ii implica pe cei mici in activitati specifice genului lor si asta poate presupune diferente. Mai multe mamici duc baietii la karate si mai multe mamici de fete au drumuri spre salile de balet.
Mama de scolar
Odata cu inceperea scolii, copiii sunt mai constienti de ceea ce se asteapta de la ei si in multe cazuri incearca sa se conformeze. In aceasta perioada sunt mai mari sanse sa apara diferente. Fetitele sa fie mai constincioase si linistite si sa le dea mamicilor lor o perioada scurta de respiro, iar baietii, mai zvapaiati si mai preocupati de joaca, ceea ce reprezinta o mare provocare pentru mamici. Bineinteles, nu este o regula generala.
Odata cu adolescenta, atitudinea mamicilor de fata si baiat incepe sa difere si mai mult. Mamele de fete devin foarte preocupate de siguranta fetei, de felul in care gestioneaza relatiile cu baietii. Uneori, mamicile au tendinta sa puna mai multe restrictii fetelor pentru a le proteja. Mamele de baieti sunt si ele, de obicei, cu ochii in patru, dar pentru a se asigura ca baiatul nu face o prostie. Unele mame de baieti pot stabili noi reguli si e posibil sa urmareasca cu mai mare atentie anturajul.
Mama de adult
Odata ce copiii au ajuns la maturitate, intre mamele de fete si cele de baieti nu se mai resimt mari diferente. In functie de ce considera fiecare important, ele vor incuraja tanarul spre anumite directii. Desi exista asteptarea ca fetele sa aiba mai multa grija de mama la batranete si sa ii ofere sprijn, nu exista nimic care sa demonstreze acesta ipoteza. Un baiat poate fi la fel de grijuliu, asa cum si o fata poate sa fie neglijenta. Aceast lucru tine mai mult de valorile lor si de felul in care parintii le-au transmis si mai putin de gen.
Text: Ioana Bors, psihoterapeut