Mama dupa nastere: analize si teste
Sanatatea femeii este la fel de importanta si dupa nastere. Imediat dupa nastre, dupa delivranta placentei incepe perioada de lehuzie si procesul de alaptare al nou-nascutului.
Dupa nastere se recomanda efectuarea anumitor teste si analize cat si controale periodice la medicul ginecolog, incat perioada de lehuzie este marcata uneori de complicatii care trebuiesc corectate printr-un tratament corespunzator.
In perioada de lehuzie imediata mama fiind spitalizata este indrumata de medicul ginecolog si instruita in vederea unor simptome de alarma care odata aparute, fac imperioasa contactarea serviciilor medicale.
Analizele de rutina practicate in spital dupa nastere sunt:
Hemoleucograma care vizeaza in special nivelul hemoglobinei din sange. La nastere gravidele pierd in mod normal o cantitate de cca 500 ml in cazul nasterii spontane si respectiv 800-1000 ml in cazul nasterii prin operatie cezariana. In cazul in care ginecologul estimeaza o pierdere mai mare este necesara hemoleucograma cu dozarea hemoglobinei. In functiie de valoarea acesteia pacienta va primi un supliment oral/injectabil de produse pe baza de fier.
In cazul lehuzelor care au Rh negativ si au dat nastere unui bebelus cu Rh pozitiv se impune dozarea anticorpilor antiD. In cazul in care acestia sunt absenti se indica administrarea Imunoglobulinei antiD care scade riscul aparitiei anticorpilor antiD care ar putea afecta urmatoarele sarcini.
Urocultura este necesara inconstant in special la pacientele care nasc prin operatie cezariana, care au avut cateter urinar si la care postpartum a aparut simptomatologia urinara (mictiuni frecvente, dureri/usturimi la urinare). Urocultura este necesara in vederea identificarii germenilor care au dat infectia urinara.
Dupa externare o urmatoare vizita la medic este recomandata la cca 7-10 zile de la nastere. In cadrul acestei vizite se suprima firele de la nivelul plagii postoperatorii sau a firelor de la nivel perineal in cazul in care la nastere au avut loc laceratii ale perineului.
Tot in cadrul acestei vizite se poate realiza si o examinare a sanilor. Frecvent apar diferite situatii neplacute in primele zile dupa nastere pana la instalarea lactatiei. Poate aparea o angorjare a sanilor sau chiar complicatii precum abcesul puerperal (infectie la nivelul sanului) care necesita tratament.
Urmatoarea vizita la ginecolog se recomanda la finalul lehuziei si anume la sase saptamani dupa nastere. In acest moment sunt necesare cateva investigatii:
- Examenul de secretie vaginala: reprezinta o investigatie a secretiei vaginale prin care sunt identificate infectiile vaginale
- Testul Babes Papanicolau: daca exista leziuni cervicale preexistente sarcinii se recolteaza la controlul de 6 saptamani. In cazul aparitiei leziunilor cervicale de tip leziuni precursoare ale cancerului de col uterin este necesara colposcopia si in functie de aceasta biopsia de col uterin.
Tot in cadrul acestei vizite este necesara abordarea subiectului contraceptie. Dupa aparitia menstruatiei femeile care alapteaza pot obtine o noua sarcina daca nu folosesc metode de contraceptie.
La femeile care alapteaza cea mai recomandata metoda de contraceptie este reprezentata de contraceptionale speciale permise pe parcursul perioadei de alaptare.
Este necesar un set de investigatii pentru investigarea functiei hepatice si a coagularii care sa preceada prescriptia de contraceptive.
- Coagulograma: care investigheaza functia de coagulare a sangelui
- Teste hepatice: TGO si TGP
- Lipidograma
Consultul psihologic
Dupa nastere un numar din ce in ce mai mare de mame dezvolta depresii sau tuburari psihice postnatale, care in functie de gravitatea lor trebuiesc tratate de psiholog respectiv medicul psihiatru. In depistarea acestor tulburari intervine familia lehuzei care identifica schimbari comportamentale la mama ce se pot incadra de la indispozitie pana la agresivitate, anxietate sau stari de nervozitate marcata. Substratul acestor afectiuni este atat medical prin modificarea constelatiei hormonale care afecteaza diferite regiuni cat si emotional datorata noului statut de mama, cu responsabilitatile ce deriva din acesta, care se suprapune peste responsabilitatile de sotie si de femeie. Din fericire discutiile cu un psiholog sau cu un psihiatru linistesc angoasele si totul capata noi valente, mai bine de suportat.
Text: Dr. Nicolae Gica, Medic rezident obstetrica-ginecologie