Mama la 18 ani
Varsta majoratului unei fete reprezinta varsta primelor decizii, alegeri personale in materie de baieti, prieteni sau iubiti. Stim cu totii ca anii adolescentei reprezinta o etapa din viata noastra extrem de importanta si de sensibila in acelasi timp. Spun acest lucru deoarece vorbim despre o perioada in care relatiile de prietenie nu au atat de multa stabilitate fiind frecvente si fluctuante in acelasi timp.
Capacitatea de selectie a persoanelor de sex opus de care sa se inconjoare tinerele fete este inca foarte scazuta si imatura. In pofida tuturor acestor aspecte, varsta adolescentei este varsta imaginatiei debordante, a extazului, a fanteziilor care de care mai bogate si mai greu de indeplinit.
Vedem adesea cum fetele se perinda dintr-o relatie intr-alta, iluzionandu-se de fiecare data sentimental. Riscul capatarii unei dezamagiri este foarte ridicat.
Maternitatea, o experienta complexa si maturizanta
Maternitatea simbolizeaza o experienta personala pe cat de complexa pe atat de maturizanta. In sine, maternitatea poate fi privita ca o veritabila scoala a vietii. Si daca vorbim despre o scoala, vorbim despre invatare, acumulare, maturizare. Maternitatea invata mamele cum sa relationeze, cum sa-si scoata in evidenta punctele forte ale personalitatii, cum sa reduca spatiul psihologic detinut pana in clipa in care au devenit mame.
Exista tinere de numai 18 ani care se afla in ingrata situatie de a deveni mamici in urma unei intamplari pur fiziologice. Credeti ca sunt ele pregatite pentru experienta maternitatii!?
Scenariul unei mame de numai 18 ani
Adesea, o mama de numai 18 ani se va afla in postura de a-si asuma statutul de mama singura, ceea ce complica lucrurile si mai mult. Mama adolescenta singura va trebui sa tina loc si de mama si de tata pentru copilul sau, atat din punct de vedere economic cat si emotional. Acest tip de relatie mama-copil este unul problematic mai ales atunci cand nu exista in sprijinul mamei niciun ajutor din partea familiei de origine, a prietenilor, vecinilor sau colegilor. La doar 18 ani, tinerele fete se afla inca la liceu.
Practic, viitoarea tanara mamica va fi nevoita sa isi intrerupa studiile. Riscul ca aceste studii sa nu mai fie reluate pe viitor este foarte ridicat. Abandonul scolar are efecte negative pe termen lung: educatie precara, joburi cu prestigiu scazut si venituri mici, satisfactie scazuta in munca. Efectele acestea se vor revarsa si asupra educatiei si comportamentului mamei fata de copil, in cazul in care il pastreaza. Daca mama beneficiaza de sprijin social, familial precum si de alte ajutoare specifice, atunci creste posibilitatea de reluare a studiilor in timp util.
In cazul in care sarcina conduce la o casatorie timpurie, aceasta, de cele mai multe ori, este instabila si nefericita. Una din cinci casatorii la adolescenta se prevede a se termina printr-un divort in primul an, una din trei – in sase ani. Imaturitatea caracteristica, lipsa de pregatire pentru statutul de parinte, lipsa de disponibilitate pentru copil, resursele financiare limitate,toate acestea contribuie la nefericirea mariajului si la ruperea lui in primii doi ani de convietuire.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei