Mama perfecta: afla-i super puterile!
Cu totii avem in minte imaginea unei mame care este calma, organizata, mereu cu zambetul pe buze, aranjata mereu, cu casa luna si copiii respectuosi si ascultatori. In plus, are o relatie de vis cu partenerul (nu se cearta niciodata) si mai e si o femeie cu o cariera de success si situatie financiara buna. La asta ne gandim atunci cand vine vorba de „mama perfecta”, nu? Ei bine, mama perfecta este un concept, o idee ce mai mult face rau decat bine. Da, e normal sa ne dorim sa devenim cea mai buna varianta a noastra, dar nu trebuie sa ne frustram pentru ca nu ne incadram in diverse tipare. Mai jos vei citi nu cum sa fii mama perfecta, ci cum sa fii o mama buna pentru copilul tau:
- Seteaza-ti prioritatile
Daca vrei sa petreci mai mult timp cu copilul, casa trece pe plan secund. Nu e nicio tragedie daca nu stergi oglinzile zilnic sau daca nu freci parchetul in genunchi, copilul nu se supara daca are tricourile necalcate sau daca mananca aceeasi ciorba 2 zile la rand, dar cu siguranta o sa aprecieze fiecare secunda petrecuta cu tine. Implica-l si pe el in cat mai multe din activitatile casnice, dar nu exagera! Este totusi copil si are nevoie mai mult de joaca si de atentia ta.
- Fa ce e bine pentru voi, nu pentru ochii lumii
Oamenii au tendinta de a da sfaturi gratuite si de a isi da cu parerea legat de viata altuia. Desi unele sfaturi sunt constructive, majoritatea sunt inutile, rautacioase sau pur si simplu ignorante. Pe primul plan sunteti voi, iar voi sunteti singurii care stiti exact care este dinamica familiei voastre. Nu trebuie sa impresionati si nici sa multumiti pe nimeni.
- Renunta la aparente
Traim vremuri in care social media are un cuvant important de spus in viata noastra. Nu uita ca pe internet postam doar ce vrem sa aratam, nu fiecare moment din viata noastra. De cele mai multe ori, vedem chipuri zambitoare, familii de revista, peisaje mirifice, dar nici pe departe nu portretizeaza intreaga viata a unei familii. Nu pica in capcana aparentelor!
- Asculta activ copilul
Putini sunt oamenii care stiu sa asculte cu adevarat. A asculta nu inseamna doar sa permiti cuvintelor sa ajunga la urechile tale, ci sa participi la discutie, sa te uiti in ochii copilului, sa fii implicat mental si fizic in dialogul cu acesta. Faptul ca spunem „aham”, cu ochii in telefon ii da impresia celui mic ca nu conteaza, ca nu iti pasa despre ce are de zis.
- Spune-i si arata-i cat de mult il iubesti
Tine-l in brate, pupa-l, mangaie-l oricat de mult, oricat de des. Nu exista prea multa iubire, iar rau nu face. Un copil care stie ca este iubit devine mai sigur pe el, independent, evolueaza usor si frumos. Chiar si atunci cand te supara sau face nazbatii, nu pedepsi copilul, ci pedepseste actiunea lui. Chiar daca stie ca a gresit, faptul ca este iubit nu trebuie sa fie niciodata pus la indoiala.
- Invata sa ai timp si pentru tine
Atat de mult ne iubim copiii incat ne sacrificam hobby-urile, timpul de relaxare fara niciun regret si nicio asteptare, dar trebuie sa intelegem ca timpul investit in propria persoana ne ajuta sa ne intoarcem cu noi resurse pentru copiii nostri. Pentru a fi bine cu toti ceilalti, trebuie sa fim bine in primul rand cu noi!
Fiecare femeie trebuie sa intelega ca mama perfecta nu exista, dar putem oricand sa devenim mai bune, sa invatam sa fim mai empatice, mai rabdatoare, sa fim mai intelegatoare si mai atente. Secretul cel mai mare al unei mame bune este iubirea si atentia pentru copil, familie si propria-i persoana.
Citeste si Relatia mama-fiica, uneori neasteptat de dificila
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic