Mama si sotie versus femeie de cariera
A fi femeie de succes, a-ti construi o cariera este ca un „sport de inalta performanta”, un teren pe care femeia risca si mizeaza mult. Aceasta si este, de fapt, marea diferenta dintre femeile de casa si cele de cariera. Femeia de casa nu poate fi acaparata complet de munca, jobul nu mai reprezinta scopul primordial, care sa o consume in totalitate, ci devine o ocupare si completare facultativa a timpului ei liber. Se pot dedica in proportie de suta la suta serviciului doar persoanele care nu au nimic altceva in viata lor. In acest caz, succesul nu poate fi garantat, insa atunci cand vine este oarecum justificat.
Care este sensul cuvantului „succes” pentru o femeie?
Notiunile „femeie de cariera” si „sotie/mama” se afla in dimensiuni paralele, cu totul diferite. Pentru o femeie, cel mai important lucru este sa se realizeze. Va ramane mereu discutabil care din aceste doua variante este mai importanta si mai de valoare. In epoca glamourului, a carui filosofie se limiteaza la faima si la bani, tindem sa pierdem valorile cu adevarat pretioase si veritabile. De aici se si naste aceasta confruntare contra firii: familia sau cariera. Dintotdeauna, familia a reprezentat pentru femei o valoare reala si a stat mereu pe primul plan. Pana si in viata celei mai autentice si notorii carieriste va veni un moment in care va cunoaste un barbat care va trezi in ea nevoia de intimitate, liniste, tandrete si atunci ultimul lucru la care ea se va gandi va fi viitorul ei profesional. Totusi, abilitatea de a crea si de a mentine o familie fericita si completa nu o au toate femeile in aceeasi masura, de aceea unele sunt femei de cariera, in timp ce altele sunt facute pentru a mentine caldura din sanul familiei.
Sunt mai fericite femeile casatorite?
Sansa de a se marita au toate femeile, insa nu toate reusesc sa aiba o casnicie fericita. Familia este ceva ce apare si exista dupa ce s-au stins luminile, iar lautarii si invitatii de la nunta au plecat pe la casele lor. Majoritatea femeilor sunt educate de povesti, fie ca e vorba de povestile bunicii sau de desenele Disney, in care se vorbeste de minunatul happy-end: „si au trait fericiti pana la adanci batraneti”. Probabil, acesta ar trebui sa fie etalonul, insa realitatile vietii de familie sunt compuse din mii si mii de urcusuri si coborasuri, plusuri si minusuri si numai de tine si de voi depinde ce vei gasi si vei avea in relatia ta.
Familia este nesfarsita cautare a echilibrului intre personal si indatoririle specifice casatoriei: educarea copiilor, nevoile si dorintele partenerului, treburile casnice. Casnicia ideala se bazeaza pe compromisuri reciproce venite din ambele parti. Este o munca titanica, iar a fi sotie si mama este, de multe ori, mult mai dificil decat sa mergi zilnic la birou si sa castigi bani.
Viata de familie nu presupune renuntare la viata profesionala
O femeie casatorita, cu copii, nu renunta la propriile interese sau la realizarea profesionala, ea trebuie sa creasca si sa se dezvolte permanent, altfel va inceta sa mai fie interesanta si dorita de barbatul ei. Iar daca acesta ii este superior, apare acel „drive”, acea dorinta de crestere care ii ofera mintii noi orizonturi si noi interese.
Cine a zis ca exista o reteta universala a fericirii? O femeie se poate regasi perfect in rolul de mama/sotie, iar alta e atrasa de cu totul alte lucruri in viata. Numai tu poti da o definitie unica a ceea ce inseamna fericire pentru tine. Iar singurul lucru cu adevarat important e sa ai sufletul impacat si sa fii in armonie cu tine!
Citeste si Provocarile femeii moderne
Text: Dana Comanescu, psiholog