Mama surogat: motive, emotii, legislatie
Majoritatea cuplurilor stabile, ajung la un moment dat sa isi doreasca copii. Timpul trece, iar minunea mult asteptata intarzie sa apara. Incep timid investigatiile medicale, analize, tratamente mai usoare sau mai provocatoare. Timpul continua sa treaca iar cuvantul greu, dureros, aproape de nerostit este spus cu voce tremuranda: infertilitate.
Acest cuvant groaznic face ravagii in unele cupluri si le motiveaza pe altele. Solutii sunt, iar cuplurile le cerceteaza pe toate. In Romania, una dintre cele mai apreciate metode folosite peste hotare, este reprezentata saracacios din punct de vedere legal, print-o directiva ce nu acopera toate situatiile, nu lamureste toate intrebarile, dar daca nu este respectata, consecintele sunt pe masura.
Ultima lege privind situatia mamelor surogat a fost aprobata in 2012. Aceasta prevede ca se va face un document autentificat la notar, prin care mama surogat isi doneaza copilul cuplului, imediat dupa nasterea acestuia. De asemenea, aceasta metoda nu aduce niciun beneficiu financiar mamei surogat, iar daca este prinsa primind bani, este trasa la raspundere din punct de vedere judiciar. Singurii bani pe care ii poate primii reprezinta contravaloarea a 5 tichete de masa pe zi pentru procurarea hranei si asistenta medicala a carei valoare este suportata de cuplu al carui copil se afla in pantec. Legea acopera doar situatia in care fatul nu are nicio legatura genetica cu mama, evitand in totalitate situatia in care mama purtatoare isi doneaza ovulele pentru a concepe un copil.
Lipsa unui cadru legislativ serios duce la efectuarea diverselor tranzactii ilicite, nesigure, dar la care se apeleaza frecvent in Romania. Din pacate multe femei isi „inchiriaza” pantecul pentru a aduce pe lume copilul altora, iar multe cupluri risca enorm financiar, moral si juridic. Exista multe femei care fac asta pentru sume care variaza intre 10.000-50.000 euro, legal in Ucraina, dar in Romania desi preturile sunt mai mici, totul este ilegal.
Care sunt implicatiile emotionale pentru o mama surogat?
Legea romaneasca spune clar: mama surogat se poate razgandi asupra donarii bebelusului pe toata durata sarcinii si la 48 de ore dupa nastere. Apoi, decizia este definitiva si irevocabila.
Numai o femeie care a fost insarcinata poate intelege ce legatura se formeaza intre ea si fat. Invazia hormonala, hipersensibilitatea emotionala, miscarile bebelusului, toate astea fac ca pentru mama purtatoare, decizia de a renunta la copil sa fie extrem de grea, desi fatul nu ii imparte materialul genetic. De aici si riscul pe care si-l asuma cuplurile care apeleaza la astfel de ajutor. In Romania, cea care naste fatul ii este mama din punct de vedere legal, iar daca aceasta se razgandeste, raman fara copil. In tarile straine in care exista firme care se ocupa de asa ceva, femeile sunt atent selectionate si evaluate constant de psiholog pentru a minimaliza riscul ca asa ceva sa se intample. In plus, daca totusi mama surogat se razgandeste, cuplu primeste banii inapoi.
A renunta la copilul ce l-ai purtat 9 luni in pantec, desi nu este al tau este o dovada de mare tarie de caracter, iar sustinerea psihologica este obligatorie pentru a evita aparitia depresiei post natale.
Ce simte o femeie care apeleaza la o mama surogat?
Pe langa dezamagirile legate de propriul corp, lupta continua cu emotiile negative ce o incarca, o femeie ce are nevoie de alta femeie pentru a-i naste copilul, se lupta si cu emotii mai puternice.
De la invidie pentru ca nu experimenteaza trairea de a avea copilul in pantec, pana la frica de a nu ramane fara copilasul mult dorit, pentru viitoarea mama, momentele pana cand isi tine copilul in brate sunt ingrozitoare. Din fericire toate trec, iar puiul de om ii demonstreaza ca orice sacrificiu a fost cu scop.
Citeste si Sanatatea bebelusului nascut din mama surogat
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic