Manifest pentru nasterea naturala
Inainte de marele eveniment
O femeie care doreste sa ramana insarcinata trebuie sa isi faca un set complet de analize cu minimum o jumatate de an inainte si sa se asigure ca starea de sanatate ii permite asta. Ganditi-va ca sarcina este un stres suplimentar pentru organism, iar daca organismul este deja slabit, atunci cu siguranta vor exista repercusiuni. Organele nu mai functioneaza asa cum au fost obisnuite, pana si cantitatea de sange isi dubleaza volumul, iar de dimensiunile uterului nu mai vorbim… De aceea, o femeie care isi doreste un copil trebuie sa isi asigure un aport adecvat de iod si acid folic, care pot preveni eventuale neplaceri sau chiar malformatii. Totul se rezuma, de fapt, la un echilibru familial-social-alimentar-de sanatate.
Nu exista o varsta ideala, pot spune cel mult ca exista o perioada propice conceperii unui copil, intre 21- 29 de ani, dar numai in momentul in care viata familiala si cariera si-au gasit un echilibru. Nu putem sa generalizam insa, toate tin de particularitati – de exemplu, in Anglia, este in crestere numarul de nasteri la adolescente. Ce va pot spune eu cu siguranta este ca riscurile cresc odata cu inaintarea in varsta, incluzand cel mai adesea riscurile de malformatii fetale.
Sustin nasterea naturala pentru cel mai obiectiv rationament: este un proces natural. Bineinteles, exista cazuri cu riscuri, dar acestea sunt foarte putine, comparativ cu cezariana, care ridica insusi riscul mortalitatii. Suntem insa recunoscatori tehnologiei noi, care te ajuta sa descoperi eventualele complicatii in timp util, atat in cazul interventiei chirurgicale, cat si in cazul nasterii naturale. Tendinta la nivel global este cea a practicarii cezarienei, fiindca se practica o medicina defensiva, raspunzatoare cu eliminarea tuturor riscurilor.
Frica le face pe romance sa aleaga calea chirurgicala
Viata in Romania este stresanta, suntem una dintre cele mai stresate natiuni… Asa ca este normal ca romancele sa fie la fel de stresate, mai ales cele insarcinate. In alte tari, de exemplu Germania, nasterea este privita ca o etapa naturala, pe cand in Romania nasterea este privita ca un eveniment, pentru care toata lumea implicata face sacrificii. Oricum, ganditi-va ca romanii sunt stresati peste masura si de o simpla raceala, care trece de la sine, lucru care in alte tari nu se intampla. Aici, pacientele gravide sunt mai mult decat speriate, sunt anxioase, in alte parti aceleasi categorii sociale si de varsta fiind mult mai relaxate.
Text: Ysan Vaner, Psihoterapeut – psihologie comportamentala