Manifestari care arata ca cel mic sta prea mult la televizor
Pentru parinti trebuie sa fie o prioritate sa acorde atentie timpului pe care cel mic il petrece in fata televizorului, pentru ca pot sa apara manifestari destul de neplacute. In afara de previzibilele deficiente de vedere, poate sa se ajunga si la declansarea unor boli neurologice. Una dintre aceste boli ii vizeaza pe copiii care sunt „autizati” de mediul in care traiesc si se aseamana intr-o oarecare masura cu autismul. Efectele televizorului asupra copiilor sunt adesea aduse in discutie atat de catre psihologi cat si de catre psihiatri, in special pentru ca sunt foarte multi parinti care chiar isi indeamna copiii sa petreaca ore intregi in fata ecranului.
Recomandarile specialistilor sunt clare: niciun copil nu ar trebui sa se uite la televizor mai mult de o ora pe zi. Exista numeroase studii clinice care indica faptul ca structura anatomica a creierului unui copil se modifica atunci cand cel mic depaseste o ora de vizionare la TV intr-o zi, si ca abilitatile verbale ale copilului se diminueaza din aceasta cauza. Aceste transformari ale creierului pot sa fie ireversibile. In afara de cresterea in volum a cortexului vizual, se poate ajunge la afectarea hipotalamusului. Este unul dintre motivele pentru care apar tulburari de dispozitie si de personalitate, putand sa creasca si nivelul de agresivitate al copilului.
Care sunt efectele ingrijoratoare ale televizorului asupra copiilor?
Conform statisticilor efectuate, copiii de 2 – 5 ani petrec aproximativ 32 de ore saptamanal la televizor; cei de 6 – 11 ani aproximativ 28 de ore iar cei de 8 – 18 ani au (majoritatea) televizor in camera si petrec mai mult de 30 de ore saptamanal in fata ecranului. Studiile au demonstrat ca, de cele mai multe ori, parintii nu au grija sa stabileasca un program si anumite reguli in legatura cu folosirea televizorului de catre copii. In majoritatea cazurilor este vorba despre faptul ca cei mici stau linistiti in fata ecranului in timp ce parintii rezolva alte probleme, insa copiii pot ajunge sa sufere de anxietate sau cefalee psihogena si sa se instraineze. Specialistii avertizeaza ca numarul copiilor afectati de acest fenomen este in crestere de la an la an, creierul fiindu-le afectat in mai multe feluri.
Efectele televizorului asupra copiilor sunt in marea lor majoritate negative, indiferent daca acestia urmaresc filme sau emisiuni amuzante, de actiune sau drame. Emotiile se intensifica iar circuitele neurologice sunt excitate si se poate ajunge de multe ori ca cel mic sa dezvolte simptome de depresie la maturitate. Unii specialisti considera chiar ca riscul de aparitie a depresiei la adulti creste cu aproximativ 8% pentru fiecare ora petrecuta in plus in fata ecranului TV in timpul copilariei.
Manifestarile care arata ca timpul petrecut in fata televizorului este mai mare decat ar trebui
Efectele televizorului asupra copiilor sunt diverse. Acestia nu mai sunt la fel de interesati de mediul inconjurator si devin apatici, lipsiti de reactii. Pe de alta parte nici nu mai participa in aceeasi masura la jocuri sociale, preferand sa se autoizoleze si sa se joace singuri. Copiii care petrec prea mult timp in fata ecranului TV ajung sa interactioneze din ce in ce mai putin cu ceilalti membrii ai familiei, sa aiba tulburari din punct de vedere al somnului si al alimentatiei. Coordonarea si functia motorie se depreciaza in timp, in acelasi timp putand sa apara episoade de plans sau de ras din senin. Un alt efect negativ al faptului ca cel mic se uita prea mult la televizor este si acela ca incepe sa refuze sa mai citeasca.
Este esential ca, intr-o lume asa cum este cea in care traim, parintii sa incerce pe cat posibil sa reduca influenta televizorului in vietile copiilor. Specialistii recomanda impunerea unui set de reguli pentru orarul de vizionare potrivit, in functie de varsta copilului. Nu este bine ca cel mic sa manance in fata ecranului si nici nu ar trebui sa aiba acces la TV pana nu isi termina temele. Alcatuiti o grila de programe adecvate si nu il lasati singur in fata televizorului.
Suprastimulare si oboseala
In cazul copiilor mici si al bebelusilor, expunerea la ecranul televizorului poate provoca oboseala si suprastimulare. Se intampla si pentru ca cei mici nu stiu cand sa isi intoarca privirea de la ecran pentru o pauza, suprastimularea putand sa fie si o consecinta a expunerii la lumini intermitente, schimbari rapide ale cadrelor si ale fragmentelor de sunet. Pentru un creier in proces de dezvoltare, factorii enumerati anterior reprezinta un risc semnificativ si trebuie ca parintii sa controleze corect acest fenomen.
Controlul scazut asupra impulsurilor
Atunci cand cel mic are o viata activa, bazata pe interactiunea cu alte persoane si pe joaca imaginativa, creierul poate sa se dezvolte invatatnd reguli sociale. In situatia in care petrece prea mult timp la televizor nu va ajunge sa cunoasca suficient oamenii si lumea, motiv pentru care va intampina dificultati in a se adapta si in a se autoregla normal.
Deficitul de atentie si de concentrare
Este binecunoscut faptul ca atentia copiilor nu poate fi mentinuta pentru prea mult timp, dar trebuie mentionat si ca lucrurile stau altfel cand este vorba despre privitul la TV. Specialistii au efectuat numeroase studii, rezultatele acestora indicand ca televizorul afecteaza negativ abilitatea de concentrare – chiar si doar ca zgomot de fundal. Pe termen lung, capacitatea de mentinere a atentiei este diminuata semnificativ in situatia in care cel mic petrece prea mult timp in fata ecranului.
Atitudine nepotrivita si agresiva
Efectele televizorului asupra copiilor pot fi remarcate si atunci cand acestia incep sa raspunda obraznic, pentru ca exista anumite emisiuni si programe care le incurajeaza acest tip de atitudine. Din cauza reclamelor pe care le vad tot timpul pot incepe sa ceara tot felul de lucruri de care nu au nevoie, pentru ca la o varsta foarte mica este imposibil sa poata face diferenta intre o reclama si o emisiune. Pe de alta parte, tendintele agresive incep sa fie remarcate in personalitatea si comportamentul copiilor care petrec in fata televizorului mai mult timp decat este recomandat.
Este esential ca parintii sa faca in asa fel incat cei mici sa se indrepte mai degraba catre sport si activitati fizice in natura, pentru a influenta pozitiv procesul de crestere si dezvoltarea lor armonioasa.