Manipulat sau manipulator?
Conformismul, un posibil raspuns la presiunea sociala
Tot timpul, oamenii sunt supusi unui proces grandios de uniformizare. Ca aceasta uniformizare sa se realizeze cu succes, cei din jurul nostru, de la parinti, educatori la sefi, maestri spirituali, toti incearca sa contribuie la formarea noastra conform standardelor sociale in care ne desfasuram existenta.
Altfel spus, este vorba despre modul in care am invatat sa socializam, modul in care am deprins modelele culturale ale poporului nostru sau modul in care ne-am lasat inconstient sau nu contagiati social.
Un posibil raspuns la presiunea sociala exercitata asupra noastra poate fi insusirea comportamentului conformist.
De ce sa ne conformam?
Motivele psihologice ale conformarii la ceea ce doresc ceilalti sunt diverse si multiple.
In primul rand, poate fi vorba de evitarea etichetarilor negative ale grupului in care ne miscam. Adica, familia noastra, prietenii nostri si, de ce nu, partenerul sau partenera noastra de cuplu.
In al doilea rand, sta in natura noastra umana tendinta de a interioriza valorile grupului de apartenenta. Una din nevoile noastre fundamentale consta in necesitatea de a simti ca apartinem unui grup si ca suntem acceptati de acesta. Si cum am putea fi acceptati mai frumos daca nu prin a ne conforma standardelor si asteptarilor oamenilor din grupul respectiv (membrii familiei, prietenii, persoanele de sex opus cu care intram in relatii erotice, colegii, sefii)?
In al treilea rand, este vorba de dorinta de a ne identifica cu calitatile pe care le apreciem la cei din jurul nostru. Atunci cand ceilalti ne valorizeaza pozitiv sau ne admira, acest lucru contribuie la cresterea increderii de sine. Acest sentiment este placut. Tocmai de aceea, pentru a repeta acest sentiment, atitudinea noastra incearca sa vina in intampinarea aprecierilor pozitive ale celorlalti asupra noastra, astfel incat cele doua sa se potriveasca.
Iata de ce comportamentul conformist reuseste cu brio sa ne apere de conflicte si agresiuni, oferindu-ne un confort psihologic si posibilitatea de a controla relatiile cu cei din jurul nostru.
Insa, un comportament conformist in exces poate suprima individualitatea si poate distruge identitatea personalitatii noastre.
Asadar, cu grija, este necesar sa pastram un echilibru intre atitudinea conformista si individualitatea noastra.
Influenta si puterea
Cealalta fateta a monedei consta in pozitia influentei si a puterii exercitate in relatiile cu ceilalti. Ei bine, acesti indivizi care exercita influenta si putere sunt adesea corupti de propria putere.
A avea putere, in sensul de statut socio-profesional, cunostinte, bani etc., augmenteaza probabil utilizarea acesteia pentru a-i domina pe ceilalti.
Atunci cand obtin supunerea, unele persoane ajung usor la un sentiment de stima exagerata de sine, la distantare sociala si afectiva de ceilalti, la nevoia de a obtine ascultare, de a-i manevra pe cei din jur.
Atentie, atunci cand intri intr-o relatie de cuplu cu o astfel de persoana, cu atat mai mult este recomandat sa iti aperi independenta si libertatea de expresie.
Este bine sa avem control in zona aceasta a relatiilor interumane. Intre dorinta de a fi acceptat social si aceea de a-ti pastra independenta si libertatea de a alege conform propriilor credinte si valori, exista o varietate de nuante. E bine sa afli unde te situezi mai exact intre manipulat (conformist) si manipulator (dominator).
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei