Marlene Dietrich & Rudolf Sieber – cuplul petrecaret al cabaretelor
Marlene, departe de a fi „usa de biserica”
Nascuta in 1901, Marlene Dietrich a pastrat cu sfintenie secreta data intrarii sale in aceasta lume pana si in fata fiicei sale, care va deconspira secretul abia la moartea mamei sale.
O femeie cu un temperament atipic inca de cand era mica doreste sa se distinga de ceilalti ca fiind o suprafemeie. Marlene viseaza la un destin maret si la amoruri patimase.
La doar douazeci de ani se indreapta spre teatru, fara a frecventa in totalitate celebrele cursuri artistice. In Berlinul unor ani de exaltare, Marlene pluteste prin mediile artistilor, in cautare de roluri mici si placeri mari.
Mama sa, Josephine Dietrich, stie ca fata sa nu este usa de biserica si spera ca se va cuminti daca se va marita.
Casatoria cu Rudolf, o forma de escapada
Atunci cand il intalneste pe Rudolf Sieber, nu un aristocrat, dar un barbat convenabil, spre deosebire de numerosi amanti precedenti, Marlene pune ochii pe el pentru un eventual maritis.
In sfarsit, se casatoresc, spre fericirea mamei Josephine, insa numai pentru a petrece mai pasional prin cabarete, pana dimineata.
Bineinteles ca Marlene nu s-a cumintit sirul infidelitatilor neoprindu-se prin casatorie. Rudolf suporta toate aceste escapade. Depasit de situatie, constientizeaza ca s-a insurat cu o imagine mai degraba decat cu o partenera.
Marlene este exigenta, capricioasa, debordanta. Il va obliga pe Rudolf sa accepte faptul ca decadenta echivaleaza aproape cu o actiune militanta, in contextul cultural al Germaniei din acea epoca.
Mama Josephine o incurajeaza sa devina mama
Marlene il iubeste pe Rudolf. Cel putin asa pretinde, cu toate ca are o conceptie foarte personala despre relatia conjugala.
Josephine priveste cuplul destramat cu un ochi sever si o incurajeaza sa devina mama. Si de data aceasta crede ca un copil o va responsabiliza si o va cuminti pe Marlene.
Ca mama, Marlene este furtunoasa, posesiva si autoritara. Maria, fiica sa, se va simti coplesita de atitudinea imorala a mamei sale. Insa se va resemna.
La scurt timp dupa nastere revine in lumea crasmelor berlineze, fie cu sotul, fie singura.
Femeia hermafrodita
Marlene dovedeste inca din adolescenta o energie debordanta si o sexualitate la fel de dezlantuita: traieste ca o furtuna, adora fara a avea timp sa iubeasca, le spune tuturor „iubirea mea”, pentru a-i uita indata.
Seducatoare prin excelenta, isi incearca norocul in toate directiile, fara a se sustrage de la rolul principal, acela de regina a noptii si a ambiguitatii.
Maritata, dar libera, burgheza, dar destrabalata, inaccesibila, dar dama de lux, nu-si ascunde fascinatia pentru travestiti si prostituate, colegii ei de seviciu din subterana.
Viata in patru
Rudolf se resemneaza, mai mult sau mai putin complice la acest stil de viata. Intr-o buna dimineata, Marlene se va intoarce acasa cu un alt barbat, regizorul primului ei film „Ingerul noptii”, Josef von Strenberg. Foarte rapid il instaleaza pe Josef acasa. Isi va obliga atat sotul, cat si amantul sa se acomodeze cu viata in trei.
Rudolf isi va lua totusi o amanta, Tamara, pe care o va gazdui tot acasa. Ea va fi un inlocuitor de mama pentru Maria, crescuta de patru parinti. Marlene ramane totusi „cocosul casei”.
Ea isi considera libertatea sexuala ca pe un aspect strans legat de cariera, ceea ce sotul ei accepta, cu atat mai usor cu cat are o partenera fidela.
In societate vor pastra insa aparentele. Iluzionista si actrita chiar in relatiile cu cei din jur, Marlene a interpretat perfect rolul de sotie si mama.
Atunci cand sotul oficial moare, lipseste de la inmormantare si arunca vina pe fiica sa.
Pe parcursul bolii sale de la batranete, refuza orice ajutor medical sau menajer. Ingropata in psihotrope, alcool si violenta doreste ostentativ sa moara in mizerie pentru a vedea toata lumea cum s-a purtat familia cu ea.
Moare in 1992 si este ingropata frumos de familie. Maria, fiica sa, a meditat deasupra sicriului defunctei: „Mama mea, aceasta autoritate a vietii mele.”
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei
Sursa foto: http://www.fanpix.net