Mastectomia – tratamentul cancerului mamar
Mastectomia reprezinta interventia chirurgicala prin care se indeparteaza glanda mamara si constituie o modalitate de tratament a cancerului mamar. In trecut, mastectomia radicala cu indepartarea in totalitate a sanului reprezenta tratamentul standard pentru cancerul mamar. In prezent, experienta si progresele medicale au demonstrat ca tehnicile chirurgicale conservatoare si mai putin invazive pot fi la fel de eficiente in stadiile incipiente de cancer mamar ca tehnicile radicale, femeile avand astfel mult mai multe optiuni de tratament decat in trecut. De asemenea, prin aceste tehnici se poate pastra forma cat mai naturala a sanului.
Din pacate, cancerul mamar ramane una dintre bolile de temut ale prezentului, avand o rata de mortalitate crescuta daca nu este depistat intr-un stadiu incipient. Cancerul mamar afecteaza atat femeile, cat si barbatii si, desi in cazul pacientilor de sex masculin incidenta este mai scazuta decat la sexul feminin, cancerul mamar la barbati nu este un diagnostic peste care ar trebui trecut usor cu vederea. Majoritatea cazurilor de cancer mamar invaziv sunt diagnosticate la femei cu varsta peste 50 de ani, insa si pacientele tinere pot avea cancer mamar.
Depistat in stadiu precoce, cancerul mamar este curabil. Rata de supravietuire la 5 ani de la diagnosticare, in cazurile depistate in stadiu incipient, este de peste 90%.
Cum se previne cancerul mamar?
Preventia cancerului mamar se face prin autoexaminare periodica, controale ginecologice regulate, cu control mamar si mamografie periodica. Pentru pacientele cu varsta intre 50 si 74 de ani, se recomanda screening mamografic la 2 ani. Pacientele sub 50 ani trebuie sa consulte medicul ginecolog pentru recomandarile de screening.
Cand este recomandata mastectomia?
Mastectomia reprezinta o metoda de tratament a cancerului mamar, fiind rezervata in principal stadiilor mai avansate. In stadiile incipiente, tehnicile minim invazive si-au dovedit eficienta avand un prognostic cel putin la fel de bun ca in cazul folosirii unei tehnici chirurgicale radicale. De asemenea, mastectomia poate fi recomandata in cazul in care exista doua sau mai multe tumori mamare situate in zone diferite ale sanului, in cazul bolii Paget sau daca exista o formatiune tumorala de dimensiuni crescute intr-un san mic, situatie in care interventia chirurgicala conservatoare ar lasa in urma un san foarte deformat..
Alte situatii in care poate fi recomandata mastectomia sunt in cancerul mamar avansat, dupa radio sau chimioterapie; daca, in urma chirurgiei conservatoare, piesa nu prezinta margini de siguranta oncologica; in cazul recidivelor de cancer mamar.
Mastectomia profilactica, adica in absenta unei tumori mamare si avand scopul de a preveni aparitia cancerului mamar, este rezervata pacientelor cu un risc crescut de cancer mamar, cu istoric familial incarcat – mai multe rude de sange de sex feminin diagnosticate cu cancer mamar (mama, sora, matusa) sau cu mutatii genetice prezente – BRCA1, BRCA2, PALB2. In Statele Unite, aceasta interventie profilactica a devenit excesiv folosita mai ales dupa mediatizarea intensiva a cazului unui star hollywoodian.
Complicatiile care pot aparea in urma interventiei sunt durere locala, durere la mobilizarea bratului, hematom, cicatrici cheloide sau edem la nivelul membrului superior. Desi beneficiile interventiei chirurgicale intr-un stadiu precoce al cancerului mamar sunt clare, multe paciente pot avea dificultati in a accepta acest gen de interventie. Impactul emotional poate fi destul de puternic, cu consecinte negative asupra stimei de sine si alterarea perceptiei propriului corp. Majoritatea pacientelor depasesc aceste momente cu ajutorul familiei si al prietenilor, insa, in unele cazuri, sunt necesare terapii specializate.
Mastectomia poate fi urmata in aceeasi sedinta operatorie de reconstructie mamara sau aceasta poate fi amanata pana la un moment ulterior. Posibilitatea reconstructiei mamare depinde si de tehnica excizionala folosita si de colaborarea cu un medic chirurg plastician.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie