Mastoza fibrochistică: tratament
Mastoza fibrochistică este o afecțiune care apare din cauza modificărilor fibrochistice ce se manifestă la nivelul sânilor. Aceste modificări apar în situația în care se formează chisturi simple, pline cu lichid, și zone de fibroză la unul dintre sâni sau la amândoi. Dacă în timpul autopalpării lunare ai simțit ceva neobișnuit, sau dacă în preajma menstruației ai resimțit dureri la nivelul sânilor, este foarte posibil să fie vorba despre mastoză fibrochistică.
Diagnosticul de mastoză fibrochistică se referă la o tulburare care apare în procesul de dezvoltare a glandei mamare. La nivelul țesutului mamar se dezvoltă anumite îngroșări care pot fi simțite la atingere, îngroșări care pot avea o textură rugoasă, fermă sau cauciucată. Declanșarea fibrozei nu presupune neapărat formarea de chisturi. Chiar dacă mastoza fibrochistică este adesea întâlnită la femei, pentru a fi în siguranță este ideal ca diagnosticul să vină din partea unui medic specialist. Această afecțiune mai este cunoscută și sub alte denumiri: displazie mamară, mastopatie fibrochistică sau mastoză chistică.
Cauzele apariției mastozei fibrochistice
Cauza apariției mastozei este răspunsul anormal pe care îl transmite glanda mamară atunci când este stimulată estrogenic. Mastoza fibrochistică poate fi declanșată și de un dezechilibru hormonal, în situația adolescentelor, a femeilor la menopauză, a celor cu anexite sau a celor cu boli tiroidiene. De asemenea, această afecțiune poate să apară și la femeile cu boli suprarenaliene sau la cele care folosesc anumite pilule contraceptive, ca de exemplu „pilula de a doua zi”. Printre cauzele care pot declanșa mastoza fibrochistică se numără și stimularea ovariană sau tratamentul necesar pentru pregătirea fertilizării în vitro. Cauzele pot fi și ereditare, situație în care în celulele glandei mamare se află mai mulți receptori estrogenici.
Printre factorii agravanți ai mastozei fibrochistice se numără și stresul sau obezitatea. Alimentația bazată predominant pe produse din carne și de tip fast-food nu este recomandată, așa cum nu este recomandat excesul de grăsimi animale (în afara celor de peşte). Carnea de pui cu anabolizanti, excesul de cafea și alcool, ceaiul negru și ciocolata trebuie evitate, de asemenea, în situația pacientelor cu mastoză fibrochistică.
Simptome de mastoză fibrochistică
Se poate că mastoza fibrochistică să afecteze numai unul dintre sâni, dar sunt și cazuri când ambii sunt afectați. Simptomele sunt mai evidente iar disconfortul este crescut înainte de perioada ciclului menstrual, însă există posibilitatea să difere de la o lună la alta. Printre manifestările cele mai comune ale mastozei fibrochistice se numără creșterea în volum a sânilor, o sensibilitate crescută și dureri (în foarte multe situații).
Poate să apară senzație de greutate a sânilor, iar în timpul palpării pot fi detectați noduli. Numărul acestor noduli poate să difere, ei fiind de asemenea mobili și putându-și modifica dimensiunile de-a lungul zilelor din perioada de menstuatie. Dacă apare prurit în zona areolară, dacă simți că țesutul mamar are o consistentă mărită și neregulată într-o porțiune sau doar difuz, trebuie să mergi la medic pentru a te asigura că lucrurile nu se vor agrava.
Diagnosticul de mastoză fibrochistică
Atunci când apar orice fel de modificări la nivelul sânilor, cel mai bine este să consultați un medic pentru a află un diagnostic precis. În primul rând, medicul va trece la o examinare fizică ce presupune palparea sânilor și a ganglionilor limfatici. Următorul pas este realizarea unei mamografii sau a unei ecografii mamare. În situația femeilor mai tinere se realizează deseori doar ecografie, pentru că țesutul mamar este în general prea dens și nu poate fi evaluat corect printr-o mamografie.
Există posibilitatea ca testele de imagistică să nu fie suficiente pentru stabilirea unui diagnostic, de aceea medicul ar putea recomanda efectuarea unei biopsii prin care să fie prelevate probe de țesut. Autoexaminarea sânilor nu este mai puțin importantă. În acest fel puteți depista din vreme eventualele modificări anormale care pot să apară.
Tratamentul pentru mastoza fibrochistică
Cele mai multe dintre femeile care au fost diagnosticate cu mastoză fibrochistică nu au nevoie de tratament. Cu toate acestea, în afară de autoexaminarea lunară este bine să meargă la medicul ginecolog pentru consult cel puțin o dată pe an. De asemenea, dacă apar simptome inexplicabile sau modificări la nivelul sânilor, trebuie mers urgent la medic. Dacă simptomele sunt severe, o metodă de tratament o constituie contraceptivele orale. Tratamentul medicamentos este destul de complex și trebuie urmat pentru o perioadă de cel puțin șase luni. În perioada efectuării tratamentului, ideal este să fie eliminați, în măsura în care se poate, factorii ce pot agrava boala. Este important de menționat că tratamentul pentru mastoză fibriochistica nu împiedică apariția unei sarcini și nici nu are efecte adverse notabile.
Dacă situația o impune, pacienta poate fi supusă unei intervenții chirurgicale iar în urma procedurii, chisturile care generează durerea sunt îndepărtate. Operația poate presupune excizie chirugicală, prin care se îndepărtează chisturile prersistente, sau se poate baza pe aspirația cu ac. Chirurgul va introduce un ac subțire prin sân, în chist, scurgand lichidul. Astfel, chistul se reduce iar durerea se ameliorează.