Maternitate adolescentina sau tinere aflate in situatii de risc
Fenomenul Baby Boom, descris de literatura de specialitate americana, se caracterizeaza printr-o crestere alarmanta a sarcinilor la adolescente, fenomen considerat in prezent o problema sociala. La adolescente, existenta mai multor factori de risc poate determina complicatii in timpul sarcinii, pierderea sarcinii, nasterea prematura, anomalii la nastere sau dizabilitati neurologice.
Se pare ca, in ultimele trei-patru decenii, conform evolutiei demografice, maternitatea la adolescente reprezinta o situatie tot mai frecventa, desi numarul de casatorii la adolescenti a scazut, iar numarul avorturilor a crescut.
Mama adolescenta singura
Mama adolescenta singura este nevoita sa-si asume atributii extinse prin care sa indeplineasca ambele roluri parentale, mama si tata, si sa-si sustina printr-un efort sporit economic si emotional copilul. Acest tip de relatie mama-copil este unul problematic cu atat mai mult cu cat nu exista in sprijinul mamei nici un ajutor din partea familiei de origine, a prietenilor, a vecinilor sau a colegilor.
Drama profunda apare atunci cand mama nu are mijloace de subzistenta, neavand vreun venit din care sa se intretina si, mai grav, nici macar o locuinta in care sa traiasca. In astfel de cazuri, sansele de viata ale nou-nascutilor se afla sub semnul intrebarii. Din fericire, exista institutii guvernamentale si organizatii non-guvernamentale care inca se mai implica luand sub ocrotire mama si copilul aflat in dificultate. Acestea au ca principal obiectiv inserarea si integrarea acestora in societate si dobandirea unui mod de viata considerat normal.
Mama adolescenta casatorita
In cazul in care sarcina conduce la o casatorie timpurie, aceasta, de cele mai multe ori, este instabila si nefericita. Se prevede ca una din cinci casatorii la adolescenta se termina printr-un divort in primul an, una din trei – in sase ani. Imaturitatea caracteristica, lipsa de pregatire pentru statutul de parinte, lipsa de disponibilitate pentru copil, resursele financiare limitate, toate acestea contribuie la nefericirea mariajului si la ruperea lui in primii doi ani de convietuire.
Abandonul scolar, o consecinta a maternitatii adolescentine
Cu cat varsta este mai mica la nasterea copilului, cu atat sansele de reluare a studiilor scade. Abandonul scolar are efecte negative pe termen lung: educatie precara, joburi cu prestigiu scazut si venituri mici, satisfactie scazuta in munca. Efectele acestea se vor revarsa si asupra educatiei si comportamentului mamei fata de copil, in cazul in care il pastreaza. Daca mama beneficiaza de sprijin social, familial precum si de alte ajutoare specifice, atunci creste posibilitatea de reluare a studiilor in timp util.
Supravietuirea copilului, pusa sub semnul intrebarii
Riscurile asupra starii de sanatate fizica si psihica a copilului parintilor adolescenti sunt mai mari decat asupra starii de sanatate fizica si psihica a copilului parintilor adulti. Rata crescuta a nasterilor premature si a greutatii scazute a copilului la nastere confirma afirmatia anterioara. De asemenea, rata mortalitatii la copiii nascuti de adolescente o depaseste pe cea a copiilor de mame care au peste 20 de ani. Aceasta poate fi pusa si pe seama imaturitatii, a neglijentei si a lipsei dorintei de a asigura o ingrijire adecvata sugarilor, a lipsei cunostintelor si a experientei de asigurare a unei diete corespunzatoare copilului.
Text: Ioana-Corina MARCU
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei
E-mail: