Melancolie de toamna sau depresie?
Melancolia este o stare de tristete in care persoana are o energie scazuta si este meditativa, orientata mai mult spre lumea interioara. Ea este specifica pentru unele persoane pe tot parcursul anului, dar in cazul altora se poate instala odata cu schimbarea anotimpului. Deoarece o parte din manifestari sunt similare, melancolia de toamna poate fi uneori confundata cu depresia. Totusi, cele doua sunt diferite si este important sa le putem identifica corect pentru a gasi cea mai buna modalitate de a le face fata.
Melancolia de toamna
Cu totii trecem uneori prin stari melancolice, in care ne dorim lucruri pe care le-am pierdut sau pe care inca nu le-am obtinut. Aceste ganduri insotite de tristete duc la izolarea temporara fata de ceilalti si la dorinta de a sta singur si a medita. De asemenea, atentia fiind orientata spre interior, nivelul energiei si implicarii in exterior scade. Astfel, persoana poate fi mai absenta, mai distrasa si sa aiba dificultati de concentrare.
Odata cu venirea toamnei, prezenta melancoliei se poate intensifica. Acest lucru este generat de schimbarile atmosferice. Deoarece este mai frig si durata zilei scade, organismul nostru reactioneaza, fiind mai predispus la repaus si visare. De asemenea, pentru multi oameni, venirea toamnei si caderea frunzelor sunt indicatori al trecerii timpului si pot fi un imbold pentru a medita la viata si la durata acesteia, la planurile de viitor si planurile anterioare care nu au fost duse inca la bun sfarsit.
Manifestarile depresiei
Depresia este o boala cu diferite grade de intensitate si durata. Ea afecteaza desfasurarea normala a vietii individului, fiiind un impediment real in viata acestuia. Ea se manifesta prin sentimente puternice de tristete, ganduri negative despre sine, senzatia de inutilitate a propriei persoane sau a vietii, in general. Uneori, este insotita de anxietate, insomnii si ganduri negative, inclusiv suicidale. Aparitia depresiei atrage dupa sine o scadere a energiei si diminueaza capacitatea de munca. De asemenea, persoana nu se mai poate bucura de lucrurile pe care le facea inainte cu placere. In plus, depresia este asociata cu reducerea apetitului si scaderea in greutate.
Melancolie de toamna sau depresie?
Deoarece atat depresia, cat si melancolia au drept componente tristetea si orientarea spre lumea interioara, poate fi uneori greu sa le diferentiem. Este important sa retinem ca depresia este o boala care are influente negative clare in viata individului si de cele mai multe ori il impiedica sa isi indeplineasca in mod normal rutina zilnica. In plus, ea poate avea simtome evidente ca insomnia, anxietatea sau lipsa poftei de mancare. De asemenea, depresia scade capacitatea de a te bucura de activitatile preferate.
Melancolia, pe de alta parte, desi poate distrage pe perioade scurte atentia, nu este o piedica in realizarea sarcinilor zilnice. Daca vorbim despre melancolia de toamna, putem sa ne bazam si pe experienta noastra anterioara. Daca stiti despre voi ca, la inceputul toamnei, vi se intampla in fiecare an sa traiti sentimente de tristete, dar ele se diminueaza dupa ceva timp, este foarte posibil sa fiti meteodependenti si aceasta sa fie reactia voastra naturala in aceasta perioada.
Daca insa este prima data cand in perioada de toamna aveti aceste trairi, puteti face o analiza mai atenta si sa observati daca aveti si alte simptome specifice depresiei sau este vorba de melancolie de toamna. Totusi, daca simptomele sunt puternice, poate fi vorba si despre o depresie sezoniera.
Text: Ioana Bors, psihoterapeut