Menopauza, o sabie cu doua taisuri
Majoritatea dintre noi am auzit rostindu-se cel putin o data in jurul nostru cuvantul “menopauza”. Daca esti femeie, probabil ca acest termen ti se pare infricosator. Acest sentiment negativ creste in intensitate o datacu trecerea timpului si apropierea de varsta menopauzei cuprinsa intre 45 si 55 de ani.
E ca si cum menopauza ar insemna sfarsitul tau ca femeie activa sexual. Insa lucrurile nu stau chiar asa! Va invit sa aflam impreuna substraturile psihologice ale menopauzei!
Ce este menopauza?
Menopauza este acel moment atat de special al vietii unei femei in care ea inceteaza sa mai fie fertila prin oprirea ovulatiei. Se mai numeste si climax. Este un fenomen fiziologic natural, care apare la femei in jurul varstei de 45-55 de ani.
Cele mai multe femei sunt de parere ca aceasta faza a vietii lor sexuale si reproducatoare este mai putin confortabila prin diversele tulburari pe care le declanseaza.
Cele doua tulburari majore sunt cele ale bufeurilor de caldura si ale osteoporozei.
Despre teama de menopauza
Inca din timpuri stravechi imaginea femeii a fost asociata cu imaginea mamei de catre barbati. Unul dintre rolurile majore ale femeii este cel de a procrea. De-a lungul timpului, acesta a fost poate singurul sau rol social recunoscut.
Femeile sterile sau cele aflate la menopauza erau considerate ca fiind inutile, neproductive pentru colectivitate sau familie, pana in punctul in care, in anumite epoci, si inca in zilele noastre in anumite culturi, ele erau repudiate de sotii sau de partenerii lor de viata.
Semnificatia psihologica a tulburarilor menopauzei
Tulburarile menopauzei semnifica dificultati, constiente sau nu, de acceptare a acestei pierderi a utilitatii. Se intampla adesea ca femeia care are sentimentul datoriei fata de ceilalti si in special fata de familia ei sa investeasca energia sa in rolul de mama.
Astfel ca acele femei care intampina dificultati in a-si gasi un sens, o utilitate pentru sine insasi sunt exact acele femei care sufera de tulburari de menopauza.
Dupa prima sarcina, o astfel de femeie a ramas in rolul de mama si nu a putut sau nu a stiut sa redevina femeie. Acest lucru ar fi trebuit sa se intample dupa primele luni sau cel mult dupa primii ani de viata ai copilului sau. Blocarea in rolul de mama a fost incurajata in anumite perioade ale generatiilor trecute si nu numai de catre sot, care obisnuia sa isi numeasca sotia, dupa venirea pe lume a primului copil, “mama”.
Si totusi mai exista si o alta fata a monedei…
Sau celalalt tais al sabiei despre care am mentionat in titlul acestui articol. Exista femei care au experimentat menopauza intr-o maniera pozitiva. Astfel ca aceste femei vorbesc despre menopauza ca despre o eliberare, o a doua tinerete, o posibilitate de a putea in cele din urma sa se bucure de viata sexuala fara riscuri si fara a mai fi deranjate de ciclul lor menstrual.
Desi unele persoane tind sa creada ca oprirea activitatii ovarelor presupune disparitia posibilitatii de a face dragoste, acest lucru este complet fals.
Iata o directie de reflectie interesanta pentru femeile aflate la menopauza!
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei