Menoragie hipermenoree – cauze, simptome și tratament
Ciclul menstrual are o medie de 28 zile, cu o durată între 4 și 6 zile, iar cantitatea de sânge medie este de 30 ml, cu o limită superioară de 80 ml. Cantitatea de sânge prelungită sau abundentă, eliminată în timpul menstrutiei, care depășește o durată mai mare de o săptămână, timp în care se pierd peste 80 ml de sânge, poartă numele de menoragie sau hipermenoree. În privința menstruației, fiecare femeie are particularitatea ei, însă majoritatea femeilor de vârstă reproductivă se confruntă cel puțin o dată cu această afecțiune, iar unele au menstruații abundente și chiar cheaguri de sânge în fiecare lună, cu toate acestea, pierderile de sânge suferite nu sunt atât de grave pentru a fi definite ca menoragie.
Alte tipuri de sângerări uterine anormale sunt perioadele menstruale prea frecvente, sângerarea între menstruații și sângerarea după menopauză.
Farmaciştii Catena recomandă Multivitamine şi minerale, supliment alimentar de la Naturalis ce conţine o combinaţie echilibrată de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru reducerea oboselii şi a extenuării, îmbunătăţirea tonusului psihic, reglarea activităţii hormonale, funcţionarea normală a glandei tiroide şi a globulelor roşii. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.
Cauzele și factorii de risc ai menoragiei
În cazul menoragiei, poate exista un dezechilibru în nivelurile de estrogen și progesteron. Ca urmare a dezechilibrului, endometrul se dezvoltă în exces provocând sângerări menstruale abundente. Deoarece dezechilibrele hormonale sunt adesea observate la adolescente și femei care se apropie de menopauză, acest tip de sângerare este destul de frecventă la aceste grupuri de vârstă.
În unele cazuri, cauza sângerărilor menstruale abundente este necunoscută, dar o serie de afecțiuni pot cauza menoragie.
Cauzele frecvente includ:
- Dezechilibru hormonal
Într-un ciclu menstrual normal, un echilibru între hormonii estrogen și progesteron reglează acumularea mucoasei uterului (endometru), care se elimină în timpul menstruației. Dacă apare un dezechilibru hormonal, endometrul se dezvoltă în exces, și în cele din urmă, se elimină prin sângerări menstruale abundente. O serie de afecțiuni pot provoca dezechilibre hormonale, inclusiv sindromul ovarului polichistic, obezitate, rezistența la insulină și probleme cu tiroida.
- Disfuncția ovarelor
Lipsa ovulaţiei (anovulaţie) duce la dezechilibru hormonal și poate fi o cauză a tulburărilor hormonale.
- Fibroamele uterine
Aceste tumori necanceroase (benigne) ale uterului apar în timpul vârstei fertile. Fibroamele uterine pot provoca sângerări menstruale anormale sau prelungite.
- Polipi uterini
Creșterile mici și benigne pe mucoasa uterului (polipi uterini) pot provoca sângerări menstruale abundente sau prelungite.
- Adenomioza
Această afecțiune apare atunci când glandele din endometru cresc în peretele muscular al uterului, cauzând adesea sângerări abundente și menstruații dureroase.
- Dispozitiv intrauterin
Menoragia este un efect secundar bine cunoscut al utilizării unui dispozitiv intrauterin nonhormonal pentru controlul nașterii.
- Complicații ale sarcinii
Sângerările abundente care apar în timpul sarcinii pot fi un semn al unui avort spontan. O altă cauză a sângerărilor abundente în timpul sarcinii include o localizare neobișnuită a placentei, cum ar fi o placentă joasă sau placenta previa. Sarcina extrauterină poate reprezenta și ea o cauză a menoragiei.
- Cancer
Cancerul uterin, ovarian sau cervical poate provoca sângerări menstruale excesive, mai ales dacă sunteți în postmenopauză sau ați avut un test Papanicolau anormal în trecut.
- Medicamente
Anumite medicamente, inclusiv medicamente antiinflamatorii, medicamente hormonale sau anticoagulante pot contribui la sângerări menstruale abundente sau prelungite.
- Alte afecțiuni medicale
O serie de alte afecțiuni medicale, inclusiv afecțiuni hepatice sau renale, pot fi asociate cu menoragia.
Menoragia la fetele adolescente se datorează de obicei anovulației. Adolescentele sunt deosebit de predispuse la cicluri anovulatorii în primul an, după prima lor menstruație (menarha).
Menoragia la femeile în vârstă de reproducere se datorează, de obicei, patologiei uterine, inclusiv fibroamelor, polipilor și adenomiozei. Cu toate acestea, alte probleme, cum ar fi cancerul uterin, tulburările de sângerare, efectele secundare ale medicamentelor și bolile hepatice sau renale ar putea fi factori care contribuie la apariția menoragiei.
Menoragie hipermenoree: simptome
Semnele și simptomele menoragiei pot include:
- Sângerări mai lungi de o săptămână;
- Necesitatea schimbării absorbantului foarte des (aproape la oră) pe timpul zilei, dar și noaptea;
- Menstruație cu cheaguri de sânge;
- Durere severă în abdomenul inferior în timpul menstruației;
- Simptome de anemie, cum ar fi oboseală sau dificultăți de respirație.
Diagnosticul de menoragie hipermenoree
Prezentarea la medicul ginecolog este necesară atunci când sângerările vaginale sunt abundente sau neregulate. Medicul va efectua un examen fizic și vă poate recomanda unul sau mai multe teste sau proceduri, cum ar fi:
Analize de sânge – o probă de sânge poate fi evaluată pentru deficit de fier (anemie) și alte afecțiuni, cum ar fi tulburări tiroidiene sau anomalii ale coagulării sângelui.
Testul Papanicolau – celulele din colul uterin sunt colectate și testate pentru infecție, inflamație sau modificări care pot fi canceroase sau pot duce la cancer.
Biopsie endometrială – recoltarea unei probe de la nivelul uterului pentru a fi examinată la microscop.
Ecografie – această metodă imagistică utilizează unde sonore pentru a produce imagini ale uterului, ovarelor și abdomenului.
Menoragie hipermenoree: tratament
Tratamentul specific pentru menoragie hipermenoree se bazează pe o serie de factori:
- Starea generală de sănătate și istoricul medical
- Cauza și gravitatea afecțiunii
- Toleranța la anumite medicamente, proceduri sau terapii
- Probabilitatea ca menstruația să devină mai puțin abundentă într-un interval de timp scurt
- Efectele menoragiei asupra stilului de viață
În ceea ce privește tratamentul medicamentos al menoragiei se pot recomanda:
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care pot ameliora crampele menstruale dureroase.
- Acidul tranexamic ajută la reducerea pierderilor menstruale de sânge.
- Contraceptive orale care pot regla ciclurile menstruale și reduce episoadele de sângerare menstruală excesivă sau prelungită.
- Progesteronul poate ajuta la corectarea dezechilibrului hormonal și la reducerea menoragiei.
- Suplimente pe bază de fier în caz de anemie.
Intervenții chirurgicale:
- Histeroscopia
- Dilatarea și chiuretarea
- Embolizarea fibromului uterin
- Miomectomia
- Ablația endometrială
Evoluție, Complicații, Profilaxie
Sângerările menstruale excesive sau prelungite pot duce la alte afecțiuni medicale:
- Anemie feriprivă
Menoragia poate reduce nivelul de fier suficient pentru a crește riscul de anemie cu deficit de fier. Semnele și simptomele includ pielea palidă, slăbiciune și oboseală. Deși dieta joacă un rol în anemia cu deficit de fier, asimilarea fierului este alterată de sângerările abundente.
- Crampe menstruale severe
Dismenoreea însoțită de menoragie pot afecta destul de mult calitatea vieții femeii.
Recomandări medicale:
- Se poate recomanda repaus la pat dacă sângerările sunt abundente.
- Schimbați regulat tampoanele (cele externe) cel puțin de trei ori pe zi.
- Odihniți-vă suficient.
- Administrarea unui tratament adecvat și asistența medicului pot gestiona cu succes menoragia.
- Poţi opta pentru un complex de vitamine care să ajute la îmbunătăţirea fluxului sângerărilor menstruale abundente.