Metamorfoza perpetua a adolescentilor
Adolescenta este o perioada tumultuoasa, plina de indoieli, nesiguranta, teama, sentimente contradictorii si confuze, imbinate cu bucurii si suparari. Intre 13 si 19 ani putem remarca la adolescenti extraordinare schimbari emotionale, sociale si comportamentale.
Fata morgana
O chestiune destul de controversata consta in incertitudinea granitei dintre normal si patologic. In adolescenta, incertitudinea este si mai sporita. Aceasta veritabila “fata morgana” este dificil de incadrat in termeni si etichete atotcuprinzatoare si infailibile datorita metamorfozarii perpetue pe care individul o sufera.
Trairile adolescentilor se schimba datorita aspectului lor fizic, ceea ce conduce la atragerea diverselor tachinari si interese din partea celorlalti. Mai frecvent li se intampla fetelor din partea baietilor.
In acelasi timp, baietii sunt adesea iritati de remarce privind vocea lor inalta, acneea de pe fata sau lipsa de crestere in inaltime.
Constientizarea pornirilor sexuale
Adolescentii incep sa constientizeze noi sentimente si senzatii si sa-si dea seama ca au interese noi pentru ceilalti. Este ca si cum transformarile lor corporale i-au facut pe ceilalti sa se raporteze la ei ca la niste persoane noi si pline de intelesuri.
Accentul cade pe cresterea constientizarii sentimentelor si impulsurilor sexuale. Adesea se poate intampla ca adolescentul sa experimenteze o stare de conflict intre nevoia de a-si satisface dorintele si restrictiile sau interdictiile impuse de familie si societate. Atunci cand imboldul sexual si nivelul de constientizare ating apogeul, adolescentul se simte, pe de o parte, frustrat si, pe de alta parte, se lupta pentru autocontrolul asupra propriilor trairi.
Atitudini adolescentine in functie de cele familiale
Atitudinea familiala inca din frageda copilarie are o legatura foarte importanta cu comportamentul adolescentului. Daca parintii au comunicat intotdeauna prin amenintari, adolescentul poate raspunde printr-o inhibare severa a actiunilor sale. Astfel, acesta va deveni extrem de dependent de altii si va resimti tot restul vietii nevoia de a fi aprobat.
In cazul parintilor inconsecventi, indiferenti la nevoile copilului, adolescentii pot avea probleme mari de disciplina, cu autoritatea, dificultati in luarea deciziilor si in stabilirea autocontrolului.
Cand parintii sunt tematori si rezistenti fata de schimbari, pot descuraja orice exprimare libera a personalitatii sau pot sfatui adolescentul sa nu se aventureze in intreprinderi noi, dificile si importante. Aceasta poate conduce la un conflict intre dorinta adolescentului de a fi independent si teama de a-si asuma responsabilitatea.
Copiii care sunt protejati excesiv si inconjurati de dragoste sunt feriti de majoritatea responsabilitatilor si impiedicati sa participe la luarea deciziilor. Atunci cand vor deveni constienti de lipsa lor de experienta, urmare a evitarii rezolvarii problemelor cotidiene, vor fi frustrati, iritati si depresivi. Ei simt ca nu primesc ceea ce li se cuvine, ajungand sa nu fie in stare sa faca nimic. Adesea se lasa de scoala sau nu reusesc sa continue ceea ce au inceput, fac foarte putine lucruri si pierd timpul fara rost.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei
Web: