Metoda calendarului, un poligon de trageri riscante
Riscuri inerente…
Metoda calendarului ar putea fi o metoda contraceptiva eficienta 100% daca n-ar exista un mic detaliu in ceea ce priveste variatiile ei.
Este demonstrat stiintific ca fertilizarea este mai probabila daca actul sexual are loc la cateva zile inainte sau dupa ovulatie.
Un cuplu care foloseste ca metoda de contraceptie metoda calendarului va considera ca ovulatia are loc la mijlocul ciclului menstrual si atunci partenerii vor evita pur si simplu actul sexual in acea perioada.
Teoretic, lucrurile asa ar trebuie sa functioneze. Insa, in practica, vorbim despre un poligon de trageri pentru reproducere, iar ovulul este tinta.
Despre fereastra fertila
Din milioanele de spermatozoizi care se elimina in timpul unei ejaculari, numai unul are oportunitatea sa cucereasca ovulul. Acest spermatozoid este extrem de pretios, deoarece traieste doar 24 de ore.
Studiile de specialitate au denumit intervalul in care un spermatozoid si un ovul se pot intalni fereastra fertila. De asemenea, se pare ca durata acestei ferestre fertile este de sase zile, incepand cu cinci zile anterior ovulatiei si terminandu-se in ziua ovulatiei. Calculul acestui interval de timp nu se bazeaza doar pe durata de viata a ovulului, ci si pe durata de viata a spermatozoizilor, care poate fi de pana la cinci zile in organele genitale feminine.
Ovulatia, cheia tuturor intrebarilor
Majoritatea cunosc deja faptul ca ovulatia reprezinta eliminarea unui ovul matur la nivelul unui ovar. In cazul femeilor care au cicluri regulate vorbim despre ovulatii lunare.
Durata ciclului menstrual variaza. Un ciclu menstrual normal presupune o variatie mai mica de opt zile intre cel mai lung si cel mai scurt ciclu.
Marea problema este ca ovulatia are loc in general la paisprezece zile inainte de prima zi de menstruatie. Astfel ca, pentru a actiona corect, femeia ar trebui sa prevada cu maxima acuratete ce se va intampla peste doua saptamani. Cum sa nu!?
Mai exista un mic detaliu care va poate surprinde. In realitate, ovulatia poate avea loc in orice zi a ciclului menstrual, chiar si in timpul menstruatiei.
Asadar, in cazul ovulului nu putem vorbi de niciun calendar. Acest ovul mic este inselator. Dovada vie o reprezinta faptul ca un sfert dintre cuplurile care folosesc metoda calendarului se trezesc cu o sarcina nedorita.
Metode de detectare a ovulatiei
Una dintre metodele de detectare a ovulatiei este masurarea temperaturii corpului in fiecare dimineata. In urma eliberarii unui ovul, temperatura corpului creste cu aproximativ 0,5 grade C.
O alta metoda este dispozitivul de predictie a ovulatiei in cazul femeilor care au cicluri menstruale neregulate. Mecanismul prin care functioneaza consta in identificarea in urina a unei cresteri a concentratiei hormonului luteinizant, care apare cu 16-32 de ore inainte de ovulatie.
Si, nu in ultimul rand, metoda aspectului mucusului cervical care, atunci cand este clar, lucios si elastic, asemanator unui albus de ou, indica perioada fertila a lunii.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei