Metoda Lamaze te pregateste pentru nastere
Metoda Lamaze a pregatirii pentru nastere este cea mai intalnita metoda din Statele Unite ale Americii. Initiatorul ei se numeste Ferdinand Lamaze, un obstetrician francez care a studiat tehnica in Rusia si a introdus-o in Franta. Dr. Lamaze a definit durerea in timpul travaliului nasterii ca un raspuns conditionat ce poate fi diminuat formand noi raspunsuri conditionate care sa contracareze si sa elimine durerea.
Credintele despre nastere si frica de durere sau complicatii provenite din lipsa de cunostinte despre travaliu si nastere pot intensifica durerea din timpul nasterii.
Tocmai de aceea, un prim scop in metoda Lamaze este eliminarea fricii in timpul travaliului si in procesul nasterii.
Principiile sau filozofia metodei Lamaze
- Nasterea este normala, naturala si sanatoasa.
- Experienta de a da nastere afecteaza profund femeile si familiile acestora.
- Nasterea se desfasoara in conditii de siguranta numai in maternitati.
- Cursurile de educatie prenatala ii vor oferi femeii puterea de a lua decizii in ceea ce priveste asistenta medicala pe care o va primi, ii vor oferi posibilitatea de a-si asuma responsabilitatea sanatatii sale si o vor invata sa aiba incredere in intelepciunea sa interioara.
Metoda Lamaze – nasterea este o experienta pozitiva
Orele Lamaze vor promova nasterea ca pe o experienta pozitiva si vor incuraja comunicarea si ajutorul in cuplu. De asemenea, sunt discutate in detaliu schimbarile fiziologice si psihologice care au loc in timpul nasterii.
Succesul metodei Lamaze consta in pregatirea nasterii bazata pe o perceptie asupra acesteia ca fiind o experienta pozitiva, dar si pe formarea abilitatii de a folosi cunostintele si priceperile castigate in timpul programului de pregatire Lamaze.
In orele Lamaze sunt invatate 5 tehnici de respiratie, primele 4 se refera la travaliu si ultima la respiratia din timpul nasterii:
- respiratia inceata, calma;
- respiratia calma, modificata;
- respiratia treptata usoara;
- respiratia treptata modificata;
- respiratia din timpul nasterii.
In concluzie, metoda Lamaze ajuta femeia investind-o cu un rol activ si responsabil pe tot traseul travaliului si al expulziei. Prin urmare, printr-un antrenament liber asumat si urmarit cu sarguinta si stoicism, gravida isi insuseste unele tehnici de relaxare musculara si de respiratie, care ii vor permite sa isi estompeze chinurile provocate de contractii, dar, in acelasi timp, sa isi domine sentimentele de teama si insecuritate.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei