Metoda mucusului cervical
Metoda mucusului cervical reprezinta una dintre cele mai vechi metode de contraceptie, fiind cel mai putin nociva pentru cuplu, dar si cu eficacitate mai redusa. Aceasta metoda are la baza modificarile organelor genitale in perioada ciclului menstrual. Cuplul care nu-si doreste copii trebuie sa cunoasca aceste modificari clinice ale perioadei fertile sau infertile, deoarece va avea relatii sexuale numai in perioada de infertilitate.
Metoda mucusului cervical reprezinta o metoda de contraceptie naturala pentru ca nu utilizeaza niciun fel de medicament sau alt mijloc contraceptiv strain organismului, purtand si denumirea de abstinenta periodica. Poate fi considerata si o metoda observationala deoarece femeia, singura, trebuie sa identifice simptomele clinice ale perioadei fertile sau infertile, ea fiind sfatuita in prealabil de un medic ginecolog sau un cadru medical.
Explicatia acestei metode consta si in dorinta cuplului de a nu folosi decat metode complet lipsite de efecte secundare (metoda „ecologista”), dar si explicatii filozofice sau religioase (cuplurile din tarile catolice). Eficacitatea acestei metode naturale este de 10-20% si se bazeaza pe cunoasterea unor semne clinice usor accesibile care traduc perioada de maxima fertilitate.
Metoda glerei cervicale a fost pusa in practica inca din anul 1973, purtand de pe atunci denumirea de metoda Billings. Metoda este bazata pe modificarile mucusului cervical inainte si dupa ovulatie, in primele zile ale ciclului menstrual glera cervicala lipseste. In aceasta perioada vaginul are un aspect uscat, sunt asa zise „zile uscate” care dureaza in medie 2-3 zile. In aceasta perioada infertilitatea este redusa, asa ca un contact sexual neprotejat este putin probabil sa duca la aparitia unei sarcini. Sub actiunea estrogenului mucusul cervical se transforma intr-o substanta mai fluida, mai filanta, dar vascoasa si opaca. Aceste modificari se dezvolta treptat, glera devenind si mai fluida si mai filanta, elastica, se clarifica. Acest mediu este propice pentru accesionarea spermatozoizilor. Sunt denumite „zile de varf” deoarece in aceasta perioada se produce ovulatia. Progesteronul intervine dupa aceasta perioada influentand consistenta glerei. Glera devine tulbure, mai putin filanta, pentru ca mai apoi sa dispara treptat.
Cand este fertila femeia?
Perioada de fertilitate scazuta este in primele zile „zise uscate”, apoi cand apare glera cervicala raporturile sexuale trebuie evitate. Dupa ziua „de varf” mai trebuie asteptat 3-4 zile pentru reluarea activitatii sexuale care poate dura pana la aparitia menstrei. Dupa unele studii trebuie asteptat 3-4 zile dupa disparitia glerei cervicale.
Pe parcursul menstruatiei glera cervical este prezenta insa este neevidentiata din cauza sangerarii.
Trebuie sa se tina seama si de micile simptome ale ovulatiei care sunt:
● durere intermenstruala;
● sangerare minima la mijlocul ciclului menstrual;
● mastodinii;
● aparitia acneei sau alte modificari ale pielii;
● schimbari comportamentale.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie