Metode contraceptive dedicate femeii moderne
Femeile aleg sa utilizeze metode contraceptive din mai multe motive:
● Toate contraceptivele asigura control asupra sarcinii si evita sarcina nedorita;
● Prezervativele ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala;
● Contraceptivele hormonale ofera si alte beneficii de sanatate pe langa contraceptie.
Cum alegem o metoda contraceptiva?
O intelegere a metodelor contraceptive disponibile permite clinicienilor sa sfatuiasca femeile cu privire la metodele compatibile cu stilul lor de viata si credintele fiecareia in parte.
Factorii de luat in considerare includ:
● eficacitatea;
● confortul;
● durata de actiune;
● reversibilitatea si timpul de redobandire a fertilitatii;
● efectul asupra metroragiei;
● tipul si frecventa efectelor secundare si a reactiilor adverse;
● costul;
● accesibilitatea;
● protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala;
● beneficiile noncontraceptive;
● contraindicatiile medicale.
Care sunt cele mai eficiente metode contraceptive?
Eficienta este influentata, pe langa utilizarea corecta a metodei, si de frecventa actului sexual, varsta si regularitatea ciclurilor menstruale.
In practica, metodele contraceptive pot fi impartite in trei categorii pe baza eficacitatii.
Femeile ar trebui incurajate sa ia in considerare, in primul rand, o metoda care sa faca parte dintre cele mai eficiente variante:
● cele mai eficiente − contraceptivele reversibile cu actiune pe termen lung (dispozitive intrauterine, implanturi) si sterilizarea sunt asociate cu o rata scazuta de sarcina;
● eficiente − contraceptivele injectabile sunt cele mai eficiente din acest grup. Contraceptivele orale, transdermice si inelul vaginal sunt, de asemenea, asociate cu o rata foarte scazuta de sarcina, daca acestea sunt utilizate in mod consecvent si corect;
● cel mai putin eficiente − diafragma, prezervativele, spermicidele si abstinenta periodica sunt asociate cu rate reale de sarcina.
Cost − O analiza economica a metodelor de contraceptie arata ca metodele cele mai eficiente si putin costisitoare au fost contraceptivele intrauterine si vasectomia.
Date privind contraceptia hormanala
Contraceptivele hormonale pot fi administrate pe cale orala, injectabila sau eliberate de un implant subcutanat, plasture transdermic sau dispozitiv intrauterin.
Contraceptivele cu estrogen si progesteron (combinate) vs contraceptive numai cu progestativ
Atat estrogenul, cat si progesteronul au actiune contraceptiva, dar estrogenul are in schimb si avantajul controlului ciclului menstrual (reduce frecventa si durata sangerarii programate si neprogramate). Un alt avantaj este ca estrogenul mentine densitatea osoasa. Dezavantajele contraceptivelor combinate includ efecte secundare legate de estrogen (greata, sensibilitate la san, balonare, cefalee) si riscuri legate de estrogen (tromboembolism venos). Contraceptivele numai cu progestativ sunt o optiune pentru femeile care au contraindicatii pentru expunerea la estrogen.
Trecerea de la o metoda hormonala la alta
In functie de metoda de contraceptie folosita, trecerea de la o metoda la alta poate necesita o perioada de contraceptie suplimentara daca noua metoda nu este inceputa in primele 5 zile de la instalarea menstruatiei.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie