Metode contraceptive permanente/ireversibile pentru femei
Sterilizarea chirurgicala este o metoda de contraceptie permanenta, exterm de eficienta, sigura si foarte convenabila. Femeile care opteaza pentru o astfel de procedura pot pleca acasa la 12-24 de ore de la interventie. Aceasta procedura se poate face fie laparoscopic, fie printr-o minilaparotomie (o incizie orizontala asemanatoare cu cea de la cezariana, dar mult mai mica), fie histeroscopic. Aceasta metoda este cunoscuta ca „legarea trompelor” si se poate face chiar si in cabinet (nu necesita anestezie generala, ci doar una locala), daca este aleasa varianta histeroscopica.
Alegerea acestei metode contraceptive
Alegerea acestei metode contraceptive implica o decizie majora; femeia si sotul ei trebuie sa fie constienti ca nu vor mai putea avea copii. Femeia este cea care ia decizia finala si nu trebuie sa se lase influentata de partener sau familie. Aceasta interventie poate fi si reversibila, dar interventia ulterioara va fi una de reconstructie, care nu da rezultate de cele mai multe ori si care creste riscul de sarcina extrauterina.
O alternativa la sterilizarea chirurgicala sunt vasectomia (sterilizarea masculina, permanenta) si chiar dispozitivele intrauterine deoarece ofera protectie pe termen lung.
Momentul interventiei nu depinde de ciclul menstrual al femeii, desi, daca se face imediat dupa terminarea sangerarii, exista sanse mai mici ca femeia sa fie insarcinata la momentul respectiv. Se poate face si imediat dupa nastere (24 de ore – 7 zile), dupa un avort sau simultan cu o alta interventie chirurgicala la nivelul pelvisului, inclusiv in timpul unei operatii de cezariana.
Ce implica sterilizarea laparoscopica?
Sterilizarea laparoscopica necesita anestezie generala si implica doar 2 sau 3 mici incizii la nivelul abdomenului inferior (sub linia ombilicului). Minilaparotomia este aleasa atunci cand procedura se face imediat dupa nastere, cand uterul ocupa mare parte a abdomenului inferior si poate fi lezat in timpul procedurii laparoscopice. Necesita un timp de recuperare mai mare. Ambele proceduri implica sectionarea trompelor uterine, prin diferite procedee.
Procedura histeroscopica implica plasarea unor mici dispozitive, care seamana cu niste arcuri de mici dimensiuni, la nivelul trompelor uterine. Sub anestezie locala sau generala, se introduc prin colul uterin, apoi prin cavitatea uterina, la nivelul trompelor, obturandu-le prin formarea de tesut cicatricial in jurul lor. De aceea, femeia trebuie sa urmeze si alta metoda contraceptiva in urmatoarele 3 luni. Aceasta metoda are avantajul major de a fi mult mai putin invaziva decat celelalte. Complicatiile includ infectii, sangerari, leziuni intraoperatorii ale vezicii urinare sau ale intestinelor. Nu sunt influentate durata menstruatiei, libdoul si performanta sexuala.
Text: Dr. Tigoianu Laura, medic specialist obstetrica ginecologie