Metode de contracepţie după 45 de ani
În ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe metode de contracepție, ceea ce înseamnă că femeile pot să aleagă între mai multe alternative. Este adevărat că metodele contraceptive folosite în jurul vârstei de 20 sau 30 de ani pot să fie eficiente chiar și după 40 – 45 de ani, însă trebuie avut în vedere și faptul că organismul trece prin anumite schimbări de-a lungul anilor.
Sunt foarte multe femei care au impresia greșită că, odată cu depășirea vârstei de 45 de ani, posibilitatea de a rămâne însărcinate este din ce în ce mai mică sau chiar că nu mai pot avea copii după împlinirea aceastei vârste. Însă, faptul că fertilitatea nu mai este aceeași din jurul vârstei de 20 – 30 de ani, sau faptul că nu mai au aceeași activitate sexuală, nu înseamnă că nu mai pot rămâne însărcinate. De asemenea, nici faptul că menstruația nu mai este regulată nu garantează imposibilitatea apariției unei sarcini după 45 de ani.
Farmaciştii Catena recomandă steriletul IUB Ballerine, cea mai inovatoare metodă de contracepție intrauterină, fiind un sterilet non-hormonal, primul și singurul în formă de sferă, care se adaptează fiziologic la formă uterului, cu o eficienţă de 99%.
Informații, pe scurt, despre metodele de contracepție sigure
Atunci când aveți în vedere anumite metode de contracepție după 45 de ani, este important să luați în calcul și eventuale tulburări de natură sexuală precum și starea generală de sănătate. Unele dintre aceste metode de contracepție pot să aibă acțiune pe termen lung, iar unele pot să aibă un efect permanent. Pe de altă parte, există metode de contracepție care au și alte efecte benefice. De exemplu, unele dintre ele pot fi utile pentru a regla ciclul menstrual și pentru a ameliora senzația de disconfort şi durerile care apar în acest context.
Metodele de contracepție după 45 de ani trebuie să fie selectate în funcție de toate problemele pe care le-a dobândit organismul până la această vârstă și trebuie să fie tolerate în întregime de către corpul femeii. Foarte mulți dintre specialiști sunt de acord că metodele chimice sunt cele mai potrivite, adică spermicidele, mai ales că rezolvă și problema uscăciunii vaginale care apare după încetarea menstruației. În cazul în care femeia suferă de vaginită sau prezintă intoleranță individuală, această alternativă de contracepție trebuie eliminată. În general, după 45 de ani, femeile devin din ce în ce mai atente la sănătatea lor și conștientizează importanta contracepției, precum și faptul că nu reprezintă o provocare atât de mare.
Lista de metode de contracepție după 45 de ani
Este important să aveți în vedere și faptul că, după 45 de ani, o eventuală sarcină poate să fie însoțită de anumite riscuri. De exemplu, poate să fie vorba despre hipertensiune arterială, despre avort spontan sau despre diabet gestaţional. De asemenea, pot să apară și probleme cromozomiale ale fătului. Atunci când alegeți metode contraceptive după 45 de ani, este esențial să luați în calcul simptomele perimenopauzei.
Pilulele cu progesteron
Această metodă de contracepție presupune administrarea de pilule care au în compoziție mici doze de progesteron sintetic. Este important ca pilulele să fie administrate în fiecare zi la aceeași ora, chiar și în timpul menstruației. Este bine de avut în vedere faptul că această metodă de contracepție poate să provoace sângerări menstruale neregulate și dureri de cap.
Injecţiile contraceptive
Această metodă de contracepție presupune injectarea unui ser, care conține progestagen, în braț sau în coapsă. Serul urmează să ajungă în fluxul sangvin, având rolul de a inpiedica în fiecare lună eliberarea unui ovul. Mucusul colului uterin se îngroașă datorită serului și face mai dificilă deplasarea spermatozoizilor în colul uterin.
Legarea trompelor
Această metodă de contracepție chirurgicală este destinată femeilor care nu își mai doresc să aibă niciodată o sarcină. Sterilizarea feminină realizată astfel presupune anestezierea generală a pacientei, precum și internare într-o unitate medicală pentru câteva zile. Odată ce a fost efectuată intervenția, este important ca pacienta să mai folosească pentru încă trei luni și o altă alternativă de contracepție.
Dispozitive intrauterine
Aceste dispozitive au forma literei „T” și pot să fie hormonale sau cu fir de cupru. Dispozitivele intrauterine din cupru sunt de multe ori preferate, pentru că pot să fie folosite pentru o perioadă lungă de timp – aproximativ 10 ani. Trebuie avut în vedere faptul că acest tip de dispozitiv poate să genereze menstruație abundență și însoțită de dureri. Pe de altă parte, steriletul hormonal este destinat exclusiv femeilor care au născut și care nu pot să folosească un sterilet clasic.