Metode eficiente de relaxare mentala
Pentru multi dintre noi, relaxarea dupa o zi obositoare reprezinta statul cu ochii in televizor sau in telefon, dar asta nu produce nimic altceva decat o relaxare superficiala, care nu odihneste mintea si trupul pe termen lung. Adevarata relaxare are efecte benefice asupra corpului, iar introducerea unei astfel de rutine in viata noastra poate avea efect profilactic in lupta cu stresul si cu multele sale efecte nocive. Tehnici de relaxare prin respiratie, meditatia, sportul sunt activitati sigure prin care sporesti nivelul de energie, increderea in sine si imbunatateste sanatatea mentala si fizica.
Adevarata relaxare are efecte benefice asupra corpului
Stresul are un stil aparte de a actiona asupra corpului prin faptul ca elibereaza adrenalina, hormonul care ne pregateste de lupta sau ne indeamna sa o luam la fuga in cazul situatiilor periculoase. Acest lucru nu este si in cazul situatiilor cu adevarat solicitante, dar traind constant in astfel de atmosfera, uzeaza corpul si poate afecta echilibrul emotional. Nimeni nu poate evita stresul la nesfarsit, dar putem gasi metode de relaxare care ne ajuta sa reducem numarul batailor inimii, corecteaza ritmul prea rapid de respiratie, reduce presiunea sangvina, ajuta la relaxarea musculaturii si ajuta la circulatia sangelui spre creier. Avantajele pe termen lung includ si cresterea productivitatii, a energiei si poate intari sistemul imunitar.
Nu exista metoda de relaxare universal valabila
Nu exista metoda de relaxare universal valabila, de aceea trebuie sa experimentam si sa pastram o atitudine deschisa pentru a gasi acea metoda ce ni se potriveste. Pentru asta e indicat sa urmarim ce fel de reactii avem in cazul expunerii la factori stresanti.
- Daca stresul va face sa deveniti agresiv, agitat, nervos, aveti nevoie de tehnici de relaxare ce actioneaza la nivel emotional, cum ar fi meditatia, masajul, tehnici de relaxare folosind respiratia.
- In situatia in care deveniti depresiv, trist sau abatut in cazul expunerii la stres cel mai bine e sa incercati sa va relaxati prin exercitii fizice precum dans ritmic, fitness, cursuri de dans modern.
- Pentru ca relaxarea sa devina parte din viata, puteti incepe prin a dedica un anumit moment din zi doar pentru asta. Daca considerati ca programul dumneavoastra este prea plin, ganditi-va ca investitia aceasta este pe termen lung, iar efectele vor fi imediate. Nu va ganditi ca aveti nevoie de ore intregi pentru a va deconecta. Uneori chiar si 15 minute sunt suficiente.
- Nu te depriva de somn. Nicio tehnica de relaxare nu functioneaza atunci cand esti somnoros, iar cea mai importanta tehnica de relaxare este chiar somnul in sine. 8 ore de somn pot face minuni atat pentru trup cat si pentru minte.
- Nu renunta prea usor. Doar daca tehnica aleasa nu ti se potriveste, asta nu inseamna ca nu exista o tehnica si pentru tine. Perseverenta si rabdarea sunt calitati ce ajuta in cazul de fata.
Oricare ar fi situatia ce ne face sa traim in stres, trebuie sa intelegem ca aproape intotdeauna exista alternative ce ne pot usura existenta, iar sanatatea noastra mentala este mai presus decat orice job sau conjunctura. Pe termen lung, stresul favorizeaza aparitia bolilor, scade calitatea vietii si afecteaza relatiile interumane.
Citeste si Tehnici de relaxare
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic