Metode moderne de nastere. Trend sau realitate!
Nasterea reprezinta actul fiziologic prin care fatul ajuns la maturitate este expulzat sau extras din cavitatea uterina. NU exista metode moderne de nastere. Recomand ferm si incurajez gravidele sa nasca spontan, intrucat nasterea este actul fiziologic cu beneficii atat materne cat si fetale.
Factori care influenteaza decizia mamei in ceea ce priveste modalitatea de nastere.
Nasterea spontana se poate derula in zilele noastre in siguranta datorita tehnologiei si a aparaturii care permite o monitorizare optima a fatului pe parcusul travaliului.
Confortul matern reprezinta un alt factor care influenteaza decizia mamei in ceea ce priveste modalitatea de nastere.
Durerile din timpul travaliului probabil ca reprezinta un factor ce inclina balanta spre nastera prin operatie cezariana.
Analgezia peridurala disponibila azi in majoritatea clinicilor de obstetrica din Romania dupa parerea mea ar trebui sa incurajeze gravidele sa nasca spontan, durerea din trimpul travaliului fiind controlata eficient prin aceasta metoda de analgezie.
In Romania ultimilor ani am intalnit numeroase gravide care fac din nasterea cezariana nasterea ideala, considerata o nastere “eleganta”. Acest principiu este total neconform cu realitatea. Nasterea prin operatie cezariana creeaza mult mai multe complicatii atat materne cat si fetale.
Recuperarea dupa nastere este rapida in cazul pacientelor ce nasc spontan si de durata in cazul gravidelor ce nasc prin operatie cezariana.
Nasterea la domiciliu
Frecvent am auzit de acest concept cu care ca si obstetrician nu sunt de acord. O sa explic care sunt motivele. In Romania nu exista un cadru legal care sa reglementeze aceasta situatie. In obstetrica fiecare minut conteaza. Pot aparea complicatii acute intrapartum care sa nu poata fi rezolvate la domiciuliu, timpul scurs pana la transferul pacientei la spital putand avea consecinte grave asupra fatului.
Nasterea prin operatie cezariana
Reprezinta nasterea fatului prin interventia medicului care sectioneaza peretele abdominal si uterul gravidei extragand fatul din cavitatea uterina. Reprezinta metoda de nastere care ar trebui sa salveze mama sau fatul sau de a evita o complicatie care poate aparea la gravida sau la fat. Nasterea prin operatie cezariana la cererea pacientei nu face decat sa creasca riscul complicatiilor fetale si mai ales materne. Operatia cezariana are toate riscurile si complicatiile unei interventii chirurgicale.
Complicatii frecvente ale nasterii prin cezariana
- Endometrita puerperala
- Infectiile de plaga postoperatorie
- Complicatiile anesteziei
Indicatiile frecvente de nastere prin operatie cezariana:
- Profilaxia rupturii uterine (interventii pe uter ce deschid cavitatea uterina, cezariana in antecedente)
- Prezentatii anormale ( transversa, pelviana cu fat estimat peste 3500 grame, faciala)
- Profilaxia transmiterii unor infectii grave precum HIV
- Oligoamniosul
- Status fetal incert (suferinta acuta fetala)
- Disproportia cefalopelvica
- Prematuritatea extrema
NU sunt indicatii de nastere prin operatie cezariana:
- Circulara pericervicala de cordon ombilical (cordonul ombilical in jurul gatului)
- Sarcina gemelara
Nasterea spontana reprezinta actul prin care fatul este expulzat din cavitatea uterina. Este modalitatea de nastere ideala, naturala.
Beneficiile nasterii pe cale naturala:
- Recuperare rapida dupa nastere, mama putandu-se ocupa de nou-nascut imediat dupa nastere
- Lactatia se instaleaza mult mai rapid
- Creeaza o legatura afectiva mai puternica intre mama si nou-nascut
- Nou-nacutul se naste atunci cand travaliul apare spontan, evitand astfel complicatiile fetale aparute la nou-nascutii extrasi prin operatie cezariana programata
Analgezia peridurala inlatura principalul inconvenient al acestei modalitati de nastere de care se tem gravidele si anume durerea.
Text: Dr. Nicolae Gica, Medic rezident obstetrica-ginecologie