Metode pentru combaterea stresului în timpul sarcinii
Sarcina este considerată o perioadă plină de bucurie și implinire din viața femeii. Cu toate acestea, toți factorii de stres ai vieții de zi cu zi nu se opresc în acest timp, din contră, apar alții noi cum ar fi: modificările fiziologice din timpul sarcinii, afecțiunile frecvente apărute în sarcină, îngrijorări cu privire la siguranța sarcinii și a travaliului.
Vrei să ştii cum să ai grijă de tine şi de copilul tău în fiecare etapă a vieţii lui?
Femeia însărcinată trebuie să accepte o mulțime de restricții cum ar fi modificarea stilului de viața, modificări dietetice, activitate fizica moderată, ajustări la locul de muncă. Toate aceste modificări duc la o suferință emoțională a gravidei. Majoritatea femeilor însărcinate nu sunt afectate, iar stresul din timpul sarcinii poate duce uneori la complicații care pot avea impact și asupra copilului. S-a demonstrat în mai multe studii că anxietatea, depresia scad o dată cu practicarea tehnicilor de relaxare, includem aici atât exerciții active, cât și pasive. Efectele benefice se văd după o perioadă de 7-8 ședințe. Tehnicile de relaxatre sunt utile nu numai pentru controlul simptomelor, ci și pentru gravidele care nu au simptome. Când sunt practicate în mod regulat, ele devin o rutină și îmbunătățesc starea generală de sănătate și rezistența la stres.
Cum funcționează metodele de relaxare?
Homeostazia sau starea de echilibru a corpului este menținută de interacțiunile dintre sistemul nervos simpatic și sistemul nervos parasimpatic. Răspunsul la stres se întâmplă datorită activării sistemului simpatic. Strategii de gestionare a stresului implică activarea sistemului nervos parasimpatic. Acest lucru se realizează prin activarea diferitelor părți ale creierului care sunt legate de funcția eficientă a sistemului nervos parasimpatic. Acest lucru se realizează prin activarea diferitelor părți ale creierului care sunt legate de funcția eficientă a sistemului nervos parasimpatic.
Relaxarea realizează efecte fizice și psihologice opuse stresului. Ar putea există factori de stres chiar și în timpul somnului, cum ar fi un vis prost. Prin urmare, relaxarea este necesară pentru o sănătate bună, pe lângă un somn odihnitor și o stare fizică bună. Nu există un interval de timp convenit pentru a practica metode de relaxare, pentru a obține beneficiul maxim. Este recomandat ca femeia însărcinată să practice tehnici de relaxare de 30 minute de 2-3 ori pe zi.
Metode de relaxare recomandate în sarcină
-
Îngrijirea de sine
Gravida trebuie să aibă „ timp pentru ea” , acest lucru poate reprezenta citirea unei cărți, ascultarea unei melodii, practicarea unui sport, plimbări prin natură. Fumatul, alcoolul și consumul de droguri reactive trebuie evitate.
-
Terapia de relaxare progresivă
Această tehnică ajută la ameliorarea tensiunii musculare cauzate de stres. Aceasta implică contracția activă urmată de relaxarea sistemică a unui grup de mușchi într-o manieră progresivă.
-
Respirația profundă
Respirația profundă este o metodă sigură, simplă și eficientă de combatere a stresului. Este o parte integrată a tehnicilor de meditația și yoga. Nu necesită antrenor și se poate efectua oriunde. Gravida ar trebui să evite să respire profund, deoarece poate reduce circulația fetoplacentară.
-
Hipnoza
Hipnoza poate reduce starea de anxietate fiind folosită ca terapie în anumite condiții de sănătate mai degraba, decât ca tehnică de relaxare. Terapia hipnotică se bazează pe conceptul starea de transă, subconștientul este foarte receptiv la sugestie.
-
Meditația
Cercetările au arătat că practicarea regulată a meditației poate duce la o stare de relaxare profundă. Studiile care se bazează pe electroencefalogramă au arătat că meditația crează unde theta cu o amplitudine mare (5-7Hz) și duce la inhibarea unor părți din creier care sunt responsabile de așa numitele funcții de execuție. Meditația ajută la dezvoltarea unei stări calme și echilibrate a minții.
-
Yoga
Yoga are la bază trei principii: exerciții și posturi fizice, exerciții de respirație și meditația. Este o metodă de relaxare în sarcină numai că trebuie evitat decubitul dorsal prelungit după al doilea trimestru de sarcină.
-
Masajul
Există dovezi care arată că masajul îmbunătățește depresia și reduce anxietatea.
-
Aromoterapia
Utilizarea uleurilor esențiale în timpul sarcinii trebuie folosite cu precauție deoarece ele stimulează sistemul olfactiv. Au ca scop relaxarea și reducerea stresului și a anxietății. Aromoterapia nu trebuie utilizată în exces și trebuie să ținem cont că, gravidelor nu le sunt recomandate mirosurile tari și mai ales dacă sunt într-o concentrație mare.