Mic ghid de urmarire a sarcinii
Sarcina reprezinta perioada cuprinsa intre fecundatie si nastere, perioada fiziologica in care organismul femeilor sufera modificari adaptative. Durata sarcinii normale este de circa 40 de saptamani. Voi propune in ceea ce urmeaza un mic ghid pentru urmarirea sarcinii:
TRIMESTRUL I
In primul trimestru de sarcina se pune in mod normal diagnosticul de graviditate. Daca pacienta prezinta amenoree (intarzierea ciclului mestrual) si testul de sarcina se pozitiveaza, este necesara vizita la medicul ginecolog. In lipsa oricaror simptome, pacienta ar trebui sa se prezinte la medicul ginecolog in conditii optime la circa sapte saptamani de amenoree, cand sarcina se confirma ecografic. Desi gravidele sunt femei tinere si in marea majoritate a cazurilor sanatoase, se recomanda un set de analize pentru verificarea starii de sanatate si pentru diagnosticarea unor afectiuni asimptomatice.
Analize de laborator:
– Grup sangvin/Rh (in cazul in care femeia are Rh negativ si barbatul Rh pozitiv, este necesar sa se efectueze dozare de anticorpi antiD la intervale de timp recomandate de medicul specialist);
– Hemoleucograma;
– Biochimie, teste de coagulare (TQ, aPTT);
– Testare HIV;
– Testare VDRL (Sifilis);
– Testare pentru hepatite cu virus B si C (Ag. HBS, Ac. HVC);
– Testare pentru rubeola;
– Testare pentru CMV;
– Testare pentru toxoplasma;
– Testare pentru Lysteria;
– Sumar de urina;
– Urocultura;
– Examen citologic Babes-Papanicolau;
– Examen de secretie vaginala;
– Culturi din col;
– Ecografia de trimestrul I, efectuata intre 12-13 saptamani de sarcina, asociata cu dublu test (dozarea serica a unor hormoni de sarcina), poate depista un risc crescut de anomalii cromozomiale la anumite gravide (sindrom Down, Edwards).
TRIMESTRUL II
– 16-18 saptamani de sarcina – triplu test, care depisteaza anomaliile cromozomiale si se face la recomandarea medicului obstetrician;
– 20-22 saptamani de sarcina – se recomanda efectuarea ecografiei de morfologie fetala, care evidentiaza dezvoltarea fatului, se realizeaza screening pentru malformatii fetale, localizarea si gradul de maturitate al placentei, cantitatea de lichid amniotic. Este perioada optima pentru depistarea eventualelor malformatii.
– Hemoleucograma;
– Glicemie;
– TA.
TRIMESTRUL III
De la 7-8 luni de sarcina, controlul trebuie sa fie o data la doua saptamani, iar in luna a 9-a – saptamanal.
– Monitorizarea tensiunii arteriale, a greutatii;
– 30-32 saptamani de sarcina – se recomanda efectuarea ecografiei de trimestrul III, care evalueaza dezvoltarea fetala, greutatea, functia inimii fetale, localizarea definitiva a placentei si gradul de maturitate, cantitatea de lichid amniotic;
– Examen secretie vaginala;
– 36 saptamani – culturi din vagin pentru depistarea streptococului de grup B, care daca este prezent, necesita tratament antibiotic la nastere in vederea profilaxiei infectiei nou-nascutului.
Din saptamana 36, vizita la medicul ginecolog trebuie sa fie saptamanala.
Medicul ginecolog va evalua:
- starea de bine a gravidei;
- valorile tensiunii arteriale;
- cantitatea de lichid amniotic (ecografic);
- aparitia simptomelor pentru diferite boli ce pot aparea la gravida.
Text: Dr.Nicolae Gica, Medic rezident obstetrica-ginecologie