Mirela Retegan: “De acum încolo o să fim mai puțini fizic, dar mai mulți emoţional”
Gaşca Zurli este universul copiilor şi partenerul pentru educaţie prin distracţie al părinţilor. Dacă vă era dor de un nou show colorat şi vesel, aflaţi că “Tanti Prezentatoarea” nu a stat degeaba în pandemie şi vă pregăteşte multe surprize.
Mirela Retegan, iniţiatoarea şi fondatoarea celebrei trupe de divertisment pentru copii ne povesteşte în interviul de mai jos cum a rezistat proiectul în pandemie dar şi cum arată cel noi nou spectacol Zurli, primul după un an de pauză – “Cine este SuperMAMI?”, care va avea loc Duminică, pe 7 Martie.
Bună, Mirela! Am fost la distanţă. Dar împreună! Au reușit emoțiile Zurli să treacă dincolo de ecran? Cum a fost anul acesta pentru Gașca Zurli?
2020 a fost cel mai bun an greu din viața noastră. Eu zic că am reușit. Mesajele pe care le primim, semnele de iubire care vin de la copii și părinți ne arată că nu am trecut degeaba prin povestea asta. Am rămas în picioare și pandemia nu a reușit să ne omoare bucuria de a face lucruri pentru copii, chiar dacă ne-a îngropat financiar și fizic în spatele unui ecran.
Nu ai stat deloc degeaba pe timp de pandemie. Urmează o premieră în România, un nou spectacol, într-un format hibrid și cu un show altfel – 𝐂𝐢𝐧𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐌𝐀𝐌𝐈. Despre ce este vorba mai exact?
Am avut multe propuneri să facem spectacole online. Dar am amânat cât am putut asta, pentru că nu găseam acea motivație care să mă facă pe mine să construiesc un spectacol. Până într-o zi în care am realizat că despre asta e noua ordine a lumii. De acum încolo o să fim mai puțini fizic, dar mai mulți emoţional.
Ne poţi dezvălui şi alte lucruri din „culisele” pregătirii acestui mare eveniment?
Pe 7 martie, oamenii se pot conecta cu noi din orice colț al lumii. Iar spectacolul pe care noi îl jucăm pe scenă poate să devină un eveniment pentru familia lor. Îl facem interactiv. În fiecare casă de români, în 7 martie, mama va fi sărbătorită. Îi învățăm pe cei din familie cum să se pregătească pentru momentul în care, noi, de pe scena din București, o să-i ghidăm să-și declare mama – Regina Mamă, și să-i dea diploma de SuperMAMI. Apoi o să cântăm împreună cel mai iubit cântecel – Te iubesc, Mami! și o să bem șampanie pentru copii în cinstea ei: noi în București, ei în Iași, Londra, Satu Mare, Milano, Paris, Constanța… Cine este SuperMAMI?
Faci Zurli de peste 13 ani. Care este țelul cel mai mare legat de acest proiect? Unde ți-ai propus să ajungi?
Mi-am propus să-mi păstrez bucuria de a face asta până în ultima zi a vieții mele. Nu știu dacă o să fie la scară mare sau mică. Dar știu sigur că mi-am propus să rămână mereu un instrument care să deschidă mințile părinților și să pună iubire în inimile celor mici.
Cum a fost în Casa Zurli în toată această perioadă?
Bucurie și veselie. Ne-a ajutat mult că ne avem unii pe alții. Noua viață socială nu ne-a lipsit prea mult, pentru că am păstrat întâlnirile, am filmat foarte mult, am înregistrat, am creat conținut, iar asta ne-a ținut activi și focusați. A fost multă treabă în Casa Zurli, mai multă decât înainte de pandemie.
Ce te motivează să pui atât de mult suflet în acest proiect?
Credința că este o misiune. Că dacă Dumnezeu nu ar fi vrut să fac asta, aducea în atenție o fabrică de nasturi. Chiar cred că Zurli a făcut în ultimii 15 ani diferența în viețile celor mici. Părinții care au venit la spectacolele noastre au înțeles mai multe despre copiii lor, iar copiii care au avut acces la Zurli au fost mult mai fericiți cu toate experiențele trăite împreună. Au primit mai ușor lecțiile pe care le-au avut de învățat și s-au conectat cu personajele pe care le iubesc.
De unde îți vin ideile pentru a pune în practică aceste spectacole minunate, iubite de atâția copii?
De peste tot. Acum lucrez la un spectacol în care vreau să-i ajut pe copii să înțeleagă mai bine cum e cu timpul. De ce trebuie să ajungem la timp, cum să folosim timpul în interesul nostru, cum să ni-l facem prieten. Ideea mi-a venit de la o discuție cu un copil care mi-a spus că dacă dispar ceasurile, dispare și timpul.
Cât de diferită este joaca din copilăria ta faţă de joaca copiilor din ziua de azi?
Unele activități sunt diferite, altele sunt fix la fel. Copiii adoră să se ascundă și să fie găsiți, adoră să sară în baltă, adoră să își umple mâinile cu aluat, să facă tumbe, să bată mingea, să îmbrace păpușile și să le pieptene… copiii adoră să facă aceste lucruri și le fac cu drag, dacă atenția lor nu este distrasă de un ecran care, de multe ori, le-a fost pus în brațe de părinții care au ales calea ușoară.
Care a fost cea mai mare provocare a ta ca părinte?
Să-i dau voie copilului meu să se dezvolte după chipul și asemănarea lui. Să accept că nu e ca mine, că are alt ritm, altă dinamică, alte nevoi. Că pe ea o fac fericită niște lucruri, pe mine altele. Să cresc un copil liber și fericit, a fost cea mai mare provocare.
Eşti totodată şi Antrenorul Părinţilor. Care e mesajul tău pentru părinți, în această perioadă în care au ocazia să-și petreacă mai mult timp alături de copii lor?
Profitați de asta. Nu dați voie obișnuinței noastre de a ne victimiza, ca să nu petreceți timp cu ei. Fiți fericiți că puteți să stați cu ei. Încercați să-i descoperiți, să-i vedeți, să-i ascultați, să-i înțelegeți. Nu e nimic grav în faptul că mai și obosiți. Luați-vă câte o pauză, dar nu-i faceți pe copii să creadă că dacă ați stat împreună atâta timp, e cel mai rău lucru care vi se putea întâmpla în pandemie. Faceți în așa fel încât să-și amintească despre anul acesta ca despre anul în care au stat cel mai mult cu părinții lor. Și ce frumos a fost să putem face asta.
Foto: Facebook