Mirosul vaginal neplacut: cauze si cum se trateaza

Aproape orice femeie se confrunta cu aceasta problema, mai ales daca are o viata sexuala normala. Mirosul vaginal neplacut apare in majoritatea cazurilor atunci cand pH-ul vaginal este modificat, iar bacteriile normale din flora vaginala se dezvolta in mod necontrolat. Daca mirosul este intens si se asociaza cu leucoree, putem vorbi clar despre o infectie care trebuie tratata.
Mirosul vaginal anormal poate fi dat si de:
● Vaginoza bacteriana – apare in urma unui dezechilibru al florei vaginale normale cu cresterea in exces a bacteriilor anaerobe, a mycoplasmelor si a Gardnerella vaginalis. Rar, pot fi implicate: E. Coli, stafilococi, streptococi.
Nu este dobandita pe cale sexuala, de aceea nu este necesara tratarea ambilor parteneri. Vaginoza bacteriana poate fi favorizata de:
– dispozitivul contraceptiv intrauterin;
– contactele sexuale frecvente;
– partenerii multipli;
– dusurile vaginale frecvente;
– fumat;
– tratamentul cu antibiotice pentru alte probleme medicale.
● Candidoza vulvo-vaginala – aproximativ 75% dintre femei au cel putin un episod de candidoza vaginala in timpul vietii. Factorii predispozanti sunt:
– sarcina;
– diabetul;
– starile de imunodepresie;
– terapia excesiva cu antibiotic;
– traumatismele vaginale;
– caldura, sudoratia excesiva;
– anticonceptionalele orale;
– tratamentul citostatic;
– lenjeria sintetica;
– igiena deficitara;
– scaderea florei saprofite Doderlein;
● Vaginita tricomoniazica – este determinata de prezenta unui parazit unicelular flagelat, Tricomonas Vaginalis, in secretia vaginala, care se transmite pe cale sexuala.
● Vaginita cu Chlamydia – infectie generata de un parazit intracelular, Chlamydia trachomatis, care are capacitatea de a coloniza epiteliul cilindric al cailor urinare si al mucoasei vaginale marcate de carenta de estrogeni. Se transmite pe cale sexuala, fiind necesara si tratarea partenerului.
● Pentru vaginita gonococica, agentul patologic raspunzator este Neisseria Gonorrhoeae. Este o infectie cu transmitere sexuala, nu creeaza imunitate, iar boala poate fi contractata de mai multe ori. Simptomatologia este caracterizata de polachiurie, disurie si prezenta unei secretii cu aspect purulent.
● Vaginita nespecifica sau vaginita cu anaerobi – agentul etiologic este Bacteroides species, care se asociaza frecvent cu Garnerella. Clinic, se intalneste o leucoree abundenta, gri-cenusie, cu miros fetid de “peste alterat” cauzat de producerea de amine.
Alte cauze responsabile pentru mirosul vaginal neplacut
Mirosul vaginal neplacut se poate intalni in anumite perioade, chiar si atunci cand infectia este absenta, cum ar fi menstruatia sau dupa contactul sexual. Trebuie tinut cont ca vaginul sanatos are un miros specific; acest lucru i se datoreaza florei care-l populeaza. Este important sa existe o igiena riguroasa la nivelul organelor genitale externe, sa se foloseasca sapunuri cu pH neutru, produse hipoalergenice sau doar apa.
Text: Dr. Andreea Hetea, obstetrica-ginecologie