Miscarile fetale in timpul sarcinii
Embrionul prezinta miscari active fetale inca din saptamana 8-9 de gestatie, acestea fiind depistate cu ocazia ecografiei de rutina. Viitoarea mamica va simti insa mult mai tarziu miscarile bebelusului ei (de obicei, intre 16 si 22 de saptamani de gestatie pentru primipare). Pacientele ce au in antecedente nasteri pot simti miscarile fetale mai devreme de 16 saptamani. Perceptia primelor miscari fetale este diferita de la gravida la gravida: senzatie de fluturi, falfait, mici intepaturi, senzatie de val, lovitura etc.
De asemenea, ritmul miscarilor fetale este caracteristic fiecarui bebelus in parte. Unii bebelusi sunt mai activi, altii mai putin, unii se misca mai mult in timpul zilei, altii, in timpul noptii. Totusi, si ei sunt supusi ritmului circadian, avand momente de inactivitate. In consecinta, bebelusul nu trebuie sa se miste tot timpul. Dupa 28 de saptamani, este normal sa aiba cel putin 6 miscari active la interval de 1 ora pe zi. Asta nu inseamna ca trebuie sa se miste in fiecare ora a zilei. In conditiile in care gravida constata o diminuare a ritmului miscarilor fetale obisnuite sau nu le mai percepe deloc, trebuie sa consume alimente dulci (suc de fructe sau 2-3 tablete de ciocolata) si sa urmareasca linistita daca bebelusul incepe sa se miste. Daca acest lucru nu se intampla in decurs de 1 ora, trebuie sa ia legatura cu medicul curant pentru a se face o evaluare a bebelusului.
Perceptia miscarilor fetale poate fi influentata si de o serie de factori
- Unul dintre acesti factori este reprezentat de localizarea placentei. In situatiile in care placenta este localizata pe peretele uterin anterior, este posibil ca pacienta sa simta mai tarziu si mai slab miscarile active fetale.
- Alt factor este reprezentat de greutatea mamei. Pacientele obeze pot simti mai greu miscarile fetale.
- Pe masura ce sarcina avanseaza, miscarile vor deveni mai bine definite si mai puternice. Acest lucru este important pentru ca, astfel, bebelusul in formare isi dezvolta motricitatea si isi antreneaza oasele si muschii aflati in plina dezvoltare. Deocamdata, fatul are suficient loc in utero pentru a-si schimba pozitia si a se roti dintr-o parte in alta.
- Uneori, pe langa miscarile normale fetale, gravidele percep o miscare ritmica si regulata, de mica intensitate, ce poate dura si 1-2 minute si care dispare la fel de brusc cum a aparut. Aceasta este provocata de sughitul fatului. Nu se stie exact de ce apare acest eveniment in utero, insa pare sa fie legat de imaturitatea nervului frenic.
- Uneori, miscarile si loviturile fatului sunt atat de puternice, incat viitoarea mama poate fi pusa in dificultate. Schimbarea pozitiei poate ajuta uneori la diminuarea senzatiei neplacute.
In trimestrul al treilea, deja spatiul disponibil in utero incepe sa devina insuficient, raportat la marimea bebelusului. Miscarile pot scadea in intensitate, fiind mai putin ample si mai degraba de impingere, ca si cum bebelusul ar vrea sa impinga cu piciorul sau cu manuta ceva afara din uter. Totusi, acum fatul se misca regulat pe parcursul zilei.
Uneori, loviturile bebelusului pot deveni suparatoare pentru gravida, in special daca acestea interfereaza cu programul de somn al viitoarei mamici sau daca vizeaza anumite zone ale abdomenului (vezica urinara, ficat, rebord costal, epigastru).
In conditiile in care exista o diminuare semnificativa a miscarilor fetale sau absenta completa a acestora, gravida trebuie sa ia legatura cu medicul curant, care va face o monitorizare cardiotocografica a bebelusului (test de nonstres). In cazul suspiciunii unei suferinte fetale, acesta poate fi completat cu profilul biofizic. Totusi, de cele mai multe ori, acestea sunt alarme false, sarcina decurgand in parametri normali.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie