Mituri despre contraceptie
1. Te ingrasi daca iei pilule
In realitate, nu este asa. O revizuire din 2011 a mai multor studii a aratat ca nu este o dovada clara ca administrarea de contraceptive duce la cresterea in greutate. Ca efect secundar, unele dintre ele pot duce la retentia de apa in organism, dar aceasta se elimina usor, nu este vorba de tesut adipos efectiv.
2. Daca iei anticonceptionale de mult timp, ramai gravida mai greu
Poate parea greu de crezut, dar poti ramane gravida chiar urmatoarea luna de la intreruperea pilulelor. Asta este valabil pentru majoritatea metodelor hormonale de contraceptie. Contraceptivele orale nu influenteaza fertilitatea nici pe termen scurt, nici pe termen lung.
3. Nu poti folosi steriletul decat daca ai nascut
Daca vrei o metoda de contraceptie eficienta si care sa nu iti dea batai de cap, cel mai bine este sa alegi insertia unui sterilet, chiar daca nu ai nascut inca. Unele tipuri de sterilet sunt mai usor de introdus la femeile care au nascut deja (au canalul cervical mai larg – in cazul unei nasteri vaginale − si uterul este mai mare). Insa, in ultimii ani, au aparut si variante de sterilet de dimensiuni mai mici si usor de montat la femeile care nu au nascut. In concluzie, chiar daca nu ai nascut, ar trebui sa iei in calcul aceasta varianta de contraceptie mult mai usoara, cu protectie de 99%.
4. Nu este sanatos sa iei anticonceptionale pentru a sari peste menstruatie
Daca esti o candidata buna pentru administrarea de contraceptive (nefumatoare, sanatoasa, tanara), poti sa iei doua folii una dupa cealalta (fara pauza) daca vrei sa sari peste menstruatie in luna respectiva, insa ar trebui sa te astepti la cateva scurgeri vaginale maronii sau rosiatice, mai ales daca folosesti pilule trifazice. Daca vei intrerupe folia, va veni menstruatia.
5. Trebuie sa faci pauza daca iei anticonceptionale mai multe luni la rand
Singurul motiv pentru care ar trebui sa renunti la contraceptivele orale este daca vrei sa ramai gravida. Daca nu, atunci ar trebui sa le iei pentru cat timp vrei tu, chiar si ani de zile. Exista o exceptie: este necesar sa faci o pauza daca folosesti ca metoda contraceptiva injectiile. Aceasta combinatie hormonala duce, in timp, la demineralizare osoasa, iar administrarea lor nu ar trebui sa depaseasca 2 ani.
6. Nu ai voie sa iei pilule contraceptive daca alaptezi
Exista unele preparate pe piata ce contin doar progesteron si se pot administra in timp ce alaptezi. Intr-adevar, pilulele combinate cu estrogeni si progesteroni nu pot fi luate, pentru ca lactatia se va opri. Ovulatia poate aparea chiar de la 6 saptamani de la nastere. Asa ca, la controlul de 6 saptamani, ar trebui sa stabilesti cu medicul tau o metoda contraceptiva pe care sa o incepi, daca nu iti mai doresti alt bebe.
7. Pilulele noi nu sunt la fel de eficiente ca cele vechi
Adevarul este ca cu cat sunt mai noi anticonceptionalele, cu atat contin cantitati mai mici de hormoni si de aceea au efecte secundare minime. Este obtinut efectul contraceptiv optim la doze cat mai mici pentru a minimiza efectele secundare, cele mai de speriat fiind trombozele (formare de cheaguri de sange la nivelul venelor), dar riscul de aparitie a acestora este mai mic decat in timpul sarcinii sau imediat dupa nastere.
Text: Dr. Tigoianu Laura
medic specialist obstetrica-ginecologie