Mituri despre relatia de lunga durata
Exista mai multe mituri despre relatia de lunga durata. Uitandu-ne la relatiile din jurul nostru, cele ale parintilor, bunicilor, rudelor sau prietenilor, observam ca unele dintre miturile de mai jos isi gasesc corespondent in viata reala, altele nu. Suntem influentati de ceea ce vedem in jurul nostru sau de ceea ce auzim? Cu siguranta, da. Dar in ceea ce priveste alegerea pe care o facem in legatura cu relatia intima, ar trebui sa conteze doar ceea ce simtim si nimic mai mult. Bucurati-va de mituri citindu-le, povestindu-le, insa fiti treji atunci cand va alegeti partenerul/partenera de viata. Miturile nu ofera retete pentru viata noastra.
Mituri des intalnite despre relatia de lunga durata:
- O relatie de lunga durata ofera fericire de lunga durata
Stim cu totii ca nu toate relatiile de lunga durata sunt sinonime cu fericirea pe termen lung. Sunt multe relatii de acest gen care ajung la un prag de sufocare, de saturatie, de plictis, tocmai pentru ca partenerii aflati in relatie de mult timp nu mai au fluturi in stomac, nu mai simt fiorii dragostei, ajung sa se cicaleasca reciproc, convietuitul impreuna devenind o corvoada, nicidecum ceva placut sau confortabil.
- O relatie de lunga durata implica sentimente exclusive de iubire
Este nerealist sa ne gandim ca, doar pentru ca am ales sa ne angajam intr-o relatie, niciodata nu vom avea ganduri sau sentimente pentru o alta persoana. Angajamentul initial nu este intotdeauna si definitiv.
- O relatie de lunga durata presupune o viata usoara in doi
Dimpotriva, o relatie de lunga durata poate fi supusa multor incercari de renuntare a unuia sau ambilor parteneri implicati si necesita eforturi sustinute in directia pastrarii relatiei, de a trece peste suparari, necazuri, momente neplacute, pentru a arata dragostea chiar si in momente de oboseala, pentru a-l sustine pe celalalt cand este coplesit de probleme etc. Este la fel de mult de lucru pentru a mentine dragostea cuiva ca si atunci vrem sa-i starnim interesul.
- O relatie de lunga durata presupune casatoria si copiii
Regulile sunt facute de parteneri. Ei stiu cel mai bine ce e bine pentru ei, daca vor sau nu sa isi uneasca destinele printr-o casatorie, daca vor sau nu copii, dar, in general, acest mit se verifica − multe din cuplurile care isi proiecteaza relatia pe o perioada mai lunga de timp isi doresc casatoria si copiii. Timpurile moderne aduc cu sine noi viziuni, noi abordari, noi idei, relatiile dainuind chiar fara aceasta legatura oficiala si chiar fara a avea copii.
- O relatie de lunga durata va determina o pierdere a identitatii personale, a stilului personal, a personalitatii
Pierderea, in acest context, va fi completata de regasirea altei identitati. Este vorba, de fapt, despre o innoire a personalitatii; schimbarile si ajustarile vor aduce plusuri personalitatii tale, aceste lucuri evidentiindu-se prin faptul ca iei decizii noi, faci lucruri noi, te adaptezi la situatii noi, insa fara a-ti pierde identitatea. Mentinerea unor obiective, interese, prieteni, hobby-uri etc. personele, in contextul unei relatii, contribuie la pastrarea sentimentului de sine.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou