Mituri despre relatiile la distanta
Odata cu aparitia retelelor de socializare si a altor mijloace virtuale de comunicare, relatiile la distanta au devenit din ce in ce mai accesibile. Nu mai este necesar sa fii in aceeasi incapere cu o persoana pentru a mentine legatura aproape in fiecare secunda a zilei. Acum poti avea partenerul in buzunar sau in poseta! Subiectul relatiilor la distanta genereaza o paleta intreaga de reactii si opinii. In timp ce unii considera relatiile la distanta ca fiind utile si comode in era vitezei si tehnologiei, altii sunt de parere ca sunt doar o pierdere de vreme. Cei care le condamna afirma ca, in ciuda aparentei usurinte de a le mentine, acestea nu sunt naturale.
Sustinatorii legaturilor la distanta vin sa demonteze cateva mituri:
1. Riscul infidelitatii este mai mare
Indiferent daca locuiti sub acelasi acoperis sau daca va despart mii de kilometri, increderea constituie ingredientul principal al unei relatii de succes. Fara incredere, relatia voastra este ca o masina fara combustibil. Puteti sta in ea, dar nu va duce nicaieri. Din contra, studiile efectuate de cercetatorii din domeniu ne sugereaza faptul ca riscul de a fi inselat este mai scazut daca esti angrenat intr-o relatie la distanta. In acest caz, nu apropierea geografica sau existenta oportunitatii este importanta, ci calitatea relatiei si personalitatile celor doi.
2. Relatiile la distanta sunt costisitoare
O relatie la distanta presupune foarte multa comunicare telefonica sau virtuala. Din fericire, pentru indragostitii care se afla la mii de kilometri distanta s-au inventat o multime de aplicatii si programe gratuite si usor de utilizat. Un telefon inteligent va poate scuti de cheltuieli inutile. Afirmatia „relatia virtuala se plateste in viata reala” din cauza facturii de telefon este acum de domeniul trecutului. Daca veti face o comparatie intre cheltuielile cuplurilor la distanta si cele ale unor parteneri care locuiesc impreuna, nu veti constata mari diferente. Important este sa existe un echilibru in modul de cheltuire a banilor. Banii nu ar trebui sa fie un factor important in decizia de a continua sau nu relatia.
3. Lipsa apropierii fizice
Pentru multe cupluri, sexul este o parte integranta a construirii si a mentinerii unei relatii sanatoase. Insa, doar pentru ca sunteti departe unul de celalalt si apropierea fizica este, de multe ori, iesita din discutie, nu inseamna ca nu puteti sau ca nu ar trebui sa mentineti relatia. Puteti intretine o relatie si fara sex. Unii ar spune chiar ca eliminarea sexului din viata voastra pentru o perioada mai lunga de timp va poate ajuta sa va concentrati pe alte lucruri, cum ar fi comunicarea, extrem de utila intr-o relatie de lunga durata. Cei doi parteneri pot cel mult sa-si imagineze atingerea si mangaierea celuilalt, care pot avea si ele un efect binefacator asupra corpului, asa cum ne asigura oamenii de stiinta. Lipsa contactului fizic ii va face pe cei doi sa fie mult mai creativi pentru a pastra vii sentimentele dintre ei.
4. Relatiile la distanta nu dureaza
Nicio relatie nu garanteaza fericirea vesnica. Daca iubesti cu adevarat o persoana si sentimentele sunt reciproce, puteti depasi impreuna orice obstacol aparut si puteti rezolva orice problema. Important este ca ambii parteneri sa fie angajati si implicati in a face relatia sa creasca si sa functioneze, fie ca sunt aproape unul de altul, fie la distante foarte mari.
Text: Psiholog Dana Comanescu