Moda selfie-urilor, dusa la extrem
Multi specialisti si-au centrat in ultimul timp atentia pe modul in care utilizarea excesiva a retelelor de socializare, cum ar fi Facebook, Twitter sau altele, are efecte negative asupra dezvoltarii psihice, insa, mai recent, obsesia utilizatorilor acestor retele, conectati prin intermediul dispozitivelor mobile, a fost directionata catre bine-cunoscutele „selfies”, indreptatind intrebarea: exista Sindromul Selfie? Retelele sociale ne-au transformat in narcisisti? Mii de fani ai schimbului de autoportrete (selfies) isi posteaza fotografiile pe retelele de socializare, estimandu-se ca exista peste 200 de miliarde de astfel de fotografii.
Exista Sindromul Selfie? De ce facem selfie-uri?
Motivele variaza de la caz la caz, unii postand pentru distractie, altii pentru a scoate in relief si a se mandri cu realizarile lor, altii folosesc aceasta metoda ca un mesaj pentru cineva sau pentru a impartasi, pur si simplu, momente din viata lor.
Chiar daca evita sa generalizeze, specialistii avertizeaza ca expunerea excesiva a vietii personale este o caracteristica psihologica a persoanelor cu stima de sine scazuta, a celor care cauta aprobarea si acceptarea celorlalti, conturandu-si astfel o identitate si expunand-o pentru a fi examinata de altii pentru feedback si validare.
Prin urmare, pentru unii, selfie-urile reprezinta un act de narcisism, indicand autostima scazuta care duce la nevoia de afirmare si de constructie de identitate.
Dar ce este un selfie?
Autofotografierea folosind un smartphone sau un webcam, cu surprinderea unor momente de viata, insa nu de o importanta deosebita, cum se purta odata (imortalizarea unor momente din nunta sau la sarbatorirea unei zile de nastere etc). Autofotografierea este practicata de amatori in timp ce servesc micul dejun la un Mc Donald’s, in timp ce merg la piscina, cand fac cumparaturi, cand merg la sala de fitness sau scot catelul la plimbare, lucruri sau momente pe care vor sa le evidentieze, parandu-li-se ca fac ceva ce nu este la indemana majoritatii. Acest lucru se repeta din nou si din nou si este inregistrat aproape instantaneu in profilurile lor sociale, iar dupa acest aspect, preocuparea principala devine „cum va primi o anume persoana (sau mai multe) fotografia in cauza”, ce comentarii va primi acea fotografie, cate comentarii, cate like-uri, daca anumite persoane au fost pe faza sau nu la acea postare etc., urmarind cum le creste popularitatea pe aceste retele de socializare. „Selfie” este termenul ales in anul 2012 de catre revista Time ca fiind o marca a unui nou trend.
Selfie-uri, dependenta de autoportrete, narcisism
Atunci cand facem una, doua… noua fotografii in anumite ipostaze cu noi, despre noi, poate parea distractiv, insa unele persoane ajung sa isi faca poze la fiecare 5 minute, in orice ipostaze, interesul pentru a le posta pe Facebook nelipsind. Ecoul acestor selfie-uri este „Eu, eu, eu, si aici, si acolo, eu zambind, eu plimbandu-ma, eu in zori de zi sau pe seara, eu in pat, eu la baie, eu acolo si dincoace… eu, eu…”. Popularitatea cautata cu tot dinadinsul, popularitatea cu ajutorul selfie-urilor, pare sa sugereze ceva dincolo de frivol. Este singuratate, nesiguranta, vanitate? Poate ca da, putin din fiecare. Si mai mult, utilizatorul tinde sa devina dependent de acest lucru, simtind nevoia de a fi acceptat de ceilalti. Aceasta tendinta spre narcisism, inlesnita de retelele de socializare, deoarece, prin autofotografierea dezvaluita altora, multi utilizatori traiesc cu sperante care nu se confirma de realitate, poate conduce la depresie sau alte tulburari psihice. Tinerii care cauta adesea acceptare de la ceilalti oameni prin intermediul retelelor de socializare, implicit prin postarea selfie-urilor, pot avea de suferit daca nu primesc feedback-ul asteptat, stima lor de sine deteriorandu-se mai mult.
Este o tulburare de personalitate care implica preocupare fata de propria persoana, dar si fata de modul in care este perceput de ceilalti. Persoanele cu o astfel de tulburare isi aduleaza atributele fizice si intelectuale. Narcisismul este o atitudine de dragoste si admiratie exagerata fata de propria persoana, aparent fara alte efecte pentru cei din jur. Insa o persoana narcisica poate fi distructiva atat pentru ea, cat si pentru cei din jur.
Se crede excesiv de importanta, nu reuseste sa empatizeze cu suferinta celorlalti si cere multa admiratie, nu tine cont de cei din jurul sau si are un comportament arogant, egocentrist si atitudini ce o vor impinge, intr-un final, spre depresie.
Text: Ionela-Janina Sabou – Psiholog